Auguszta napja van. | 2024.03.29

Oroszország-kutató központ nyílt a prágai Károly Egyetemen

2018-02-08 16:55:00

Oroszország-kutató központ nyílt meg csütörtökön Prágában. 

    A 2015-ben a moszkvai Kreml közelében meggyilkolt orosz ellenzéki vezető, Borisz Nyemcov nevét viselő központ a több évszázados múlttal rendelkező, híres Károly Egyetem keretében fog működni. A központ hivatalos megnyitóján Martin Stropnicky cseh külügyminiszter is megjelent. 
    "A cseh-orosz kapcsolatok jelenleg nem ideálisak, és nem is lehetnek azok, mert az utóbbi időben nagymértékben megváltozott a biztonsági helyzet" - jelentette ki Martin Stropnicky Borisz Nyemcov Akadémiai Kutatóközpont megnyitóján. 
    A miniszter úgy vélte, hogy a cseh és az orosz nemzet hagyományosan jó kapcsolata és kölcsönös megértése azonban ma is létezik. "Örülnék, ha a diákok és az akadémikusok hozzájárulnának ennek a természetesen közeli viszonynak a továbbfejlesztéséhez" - jegyezte meg Stropnicky, aki a cseh politikusok között Vlagyimír Putyin orosz elnök politikája egyik legnagyobb kritikusának számít. 
    A Borosz Nyemcov kutatóközpontot Alekszandr Morozov orosz politológus és Marek Príhoda cseh szlávszakértő fogja vezetni. A központ azt tervezi, hogy a jövőben feladatai megoldása érdekében cseh és külföldi Oroszország-szakértőkkel is együtt fog működni.
    Zsanna Nyemcova, a meggyilkolt politikus leánya a megnyitón leszögezte: bár apja elsősorban politikusként ismert, szakmai tevékenysége - fizikus volt - sem volt elhanyagolható. 
    Michal Pullmann, a Károly Egyetem bölcsészkarának dékánja emlékeztetett: a Károly Egyetemen az orosz stúdiumoknak nagy hagyományuk van, s már a két világháború közötti időszakban is működött az egyetemen egy Oroszország-kutató központ.