Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pénztárszövetség: nőtt az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 2017-ben

2018-02-08 16:13:00

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó nyugdíjpénztárak összesített vagyona tavaly 10,5 százalékkal 1288 milliárd forintra nőtt, a kasszák közel 7 százalékos bruttó hozamot és 5 százalékos reálhozamot értek el - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    A pénztárszövetséghez tartozó önsegélyező és egészségpénztárak vagyona 52,1 milliárd forint volt tavaly és 39,5 milliárd forintot költöttek szolgáltatásokra. 
    Kravalik Gábor kifejtette: a pénztártagok elégedettek a kasszákkal, ennek tudható be, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések összege 2017-ben meghaladta a 90 milliárd forintot, ami éves szinten 25 százalékos emelkedés, az önsegélyező és egészségpénztárak tagjainak egyéni befizetései 23,2 milliárd forintot tettek ki 2017-ben, ami 44 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi összeget. 
    Elmondta: az önkéntes nyugdíjpénztáraknak tavaly 1 millió 54 ezer tagjuk volt, az önsegélyező és egészségpénztárak taglétszáma 853 ezret ért el, a tagok száma mindkét pénztártípus esetében stagnált. 
    Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy tagra eső átlagvagyon 1,22 millió forint volt. 
    Az egészségpénztárak esetében a tagok az elmúlt év során 7,3 millió alkalommal fizettek egészségszámlájukról a különböző szolgáltatásokért, esetenként átlagosan több mint 5300 forintot.
    Jelezte: a tavalyi összesített adatokból viszont az is látható, hogy a munkáltatói befizetések mindkét pénztártípusnál csökkentek. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál éves szinten mintegy 5 százalékkal, az önsegélyező és egészségpénztáraknál pedig közel 40 százalékkal - tette hozzá az elnök. 
    A pénztárszövetség szakértői szerint a munkáltatói hozzájárulások visszaesése alapvetően azzal magyarázható, hogy 2017-ben a korábbinál magasabb adókulcs volt érvényben a béren kívüli juttatásként adható cafeteria-elemre.
    A 2018. évi adóváltozás, miszerint a pénztári tagsághoz adható hozzájárulás adóterhelése közel 3 százalékponttal 41 százalék alá csökkent, javíthat a munkáltatók hozzáállásán - mondta az ÖPOSZ elnöke.
    Kravalik Gábor megjegyezte: az ÖPOSZ szerint még sokan gondolják úgy, hogy a munkáltatójuk segítségével tudják megkezdeni a takarékoskodást. Emellett a pénztárszövetség abban bízik, hogy a nettó fizetések emelkedése miatt még többen választják az öngondoskodást a pénztári megoldások segítségével - fűzte hozzá.