Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EP határozatot fogadott el az őshonos kisebbségek jogainak védelméről

2018-02-07 16:45:00

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén először hozott határozatot az őshonos kisebbségek diszkriminációjának tiltásáról és jogaik széles körű védelméről az Európai Unión belül - közölte Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője szerdán.

    A felvidéki képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében az EP határozatát mérföldkőnek nevezte az európai kisebbségvédelem területén. Gál Kinga és Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint az EP határozata "megkoronázza a magyar nemzetpolitikai igyekezeteket".
    Tájékoztatásuk szerint az elfogadott határozat védi a kisebbségek identitását, garantálja nyelvi jogaik érvényesítését és támogatja a kisebbségek oktatását azok anyanyelvén. Felhívja továbbá a figyelmet a kisebbségek képviselői részvételének fontosságára a közéletben és a leghatározottabban tiltja mindennemű diszkriminációjukat. A dokumentum hangsúlyozza, hogy ugyanezeket az elveket kell betartatni az EU-csatlakozás felé tartó partneri államokban, például Szerbiában és Ukrajnában is.