József napja van. | 2024.03.19

Kihágásnak minősítette a volt kormányfő szavait a román diszkriminációellenes tanács

2018-02-07 15:45:00

Kihágásnak minősítette Mihai Tudose volt román kormányfőnek az autonómiát követelő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető, egy január 10-i tévéműsorban elhangzott kijelentését szerdai határozatában a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

    A CNCD megállapította: Tudose azon mondata, hogy "ha a (székely - a CNCD megjegyzése) zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is", diszkriminációnak minősül, és sérti a méltósághoz való jogot.
    A hatóság nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose azóta Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket "félreérthető kijelentésével" megsértett, és korábban más ügyekben nem emeltek még panaszt ellene a diszkriminációellenes testületnél.
    A CNCD egyhangúlag hozta meg döntését, amely ellen az érdekelt felek közigazgatási bíróságon emelhetnek óvást.
    A volt kormányfő múlt héten azt követően szánta rá magát a nyilvános bocsánatkérésre, hogy "akasztásos" kijelentéséért a CNCD elé idézték. 
    "Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek minden olyan közösségtől, illetve a kisebbségek minden olyan tagjától, amelyek és akik gyűlöletszításként vagy erőszakra való felbujtásként érthető nyilatkozatom miatt sértve érezték magukat" - írta közösségi oldalán a pártján belüli hatalmi harc nyomán nemrég lemondatott volt kormányfő.
    Tudose bejegyzését követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelezte, hogy elfogadja a volt miniszterelnök bocsánatkérését.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány