József napja van. | 2024.03.19

Februárban kezdődik a Pastorale sorozat a Pesti Vigadóban

2018-02-07 15:35:00

Donizetti vígoperájával kezdődik február 17-18-án a Zuglói Filharmónia és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Pastorale elnevezésű családi előadássorozata a Pesti Vigadóban.

    A nyolc előadásból álló sorozat februárban Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájába vezeti be a nézőket Horváth Zoltán rendezésében, Horváth Gábor vezényletével. Adina szerepében Szakács Ildikó, Nemorino alakjában Yanis Benabdallah lép színpadra, Belcore őrmestert Gaál Csaba, a csodadoktort Szüle Tamás, a parasztlányt pedig Kunsági Éva és Baján Zsuzsanna játssza.
    A március 24-i és 25-i előadások középpontjában a klarinét áll, a főszerepben Horváth Péter klarinétművésszel, Ménesi Gergely vezényletével. A színes műfajú program bemutatja a klarinét irodalmát, szerepét a zenetörténetben, valamint a rokonhangszereket, egyebek mellett a tárogatót és a szaxofont is. A klarinét megszólal kamaraformációkban, versenyművekben, valamint big bandben is - ismertette a részleteket Solymosi-Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője, a sorozat szerkesztője a rendezvényt bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.
    Debussy és Ravel zenéje kel életre április 21-én és 22-én Berecz Mihály (zongora) és Emilie Cavallo (ének) közreműködésével. A program első részében zongoraművek, egy jazzihletésű kamaramű és dalok hallhatók. Debussytől három Holdfény kompozíció is megszólal, két dal és egy zongoramű, amelyhez balettprodukció is társul. A második részben a két szólista partnere a szimfonikus zenekar lesz, a műsorban A tenger, A tékozló fiú, a Seherezádé és Ravel balkézre komponált D-dúr zongoraversenye szólal meg Záborszky Kálmán dirigálásával.
    Magyar, szlovák és román népzene és néptánc várja a közönséget május 12-én és 13-án a Timár Táncegyüttes, a Tündök Zenekar, Kacsó Hanga Borbála (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Kovács Orsolya és Ottmár Anna (hegedű) előadásában, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, zongorán kísér Domjánné Kiss Adél. 
    Az előadásokon a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar, valamint márciusban és áprilisban a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói is közreműködnek.
    Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a sorozat sok mindent jelképez, amit fontosnak és értékesnek talál a magyar zenei életben, megadja az utat és irányt az ifjúság minőségi zenei neveléséhez, műveléséhez. Ily módon kell és lehet művészeti élményt adni az ifjúságnak - hangsúlyozta, hozzátéve: a sorozatnak a Pesti Vigadó ad otthont harmadik éve, s a műsorokat a közmédia is sugározza.
    A zene mellett a társművészeteket is felvonultató Pastorale sorozat 1997 óta több mint 220 programmal várta az érdeklődőket. Az előadásokat az élő zenén kívül filmvetítés, tánc, hangszerbemutató, beszélgetések, bábjáték, vizuális szemléltetés és színészi produkció is színesíti.