József napja van. | 2024.03.19

Káosz alakult ki a havazás miatt Párizsban

2018-02-07 15:27:00

A rendkívüli és tartós havazás miatt káosz alakult ki szerdán Franciaország északi részén, elsősorban Párizsban és környékén, ahol több száz autós ragadt az utakon kialakult dugókban, sokan kényszerszállásokon töltötték az éjszakát.

    A párizsi repülőtereken, ahol reggel 13 centiméteres volt a hóréteg - több járatot töröltek, a vasúti közlekedésben továbbra is jelentősek a késések, a fővárosba vezető egyik déli autóúton 1500-2000 autós szorult a gépkocsijába a hatalmas dugóban, a kimentésük jelenleg is tart. Sokan az utak szélén hagyták a járműveiket és a főváros környéki települések sporttermeiben kialakított sürgősségi ellátó helyekre siettek.  
    A Párizs környéki Ile-de-France régióban 46 átmenti szállást nyitottak meg mintegy hatszáz fő részére, hétszáz embert a pályaudvarokon, több mint kétszázat az Orly repülőtér termináljaiban láttak el szerdára virradóra.
    A francia kormányt sorozatos támadások érik amiatt, hogy nem készült fel a havazásra, amelyhez hasonló legutóbb 2013 januárban volt a fővárosban.
    "Nem kéne bármit is elhitetni a franciákkal és be kéne látni, hogy elég nehéz megmondani előre, hány centiméter hó fog esni" - mondta Benjamin Griveaux kormányszóvivő az RTL rádióban. A politikus ugyanakkor megígérte, hogy a kormány le fog vonni minden következtetést a kialakult kaotikus helyzetből. 
    Szakértők szerint a havazás kedd este a csúcsforgalom idején erősödött fel, s emiatt a hókotrók képtelenek voltak az utakat megtisztítani. 
    Szerdán mintegy 2500 tűzoltó és csendőr vett részt az utak felszabadításában a fővárosi régióban.  
    A párizsi körgyűrűn kedd este 739 kilométeres dugó alakult ki, és szerda reggel is közel kétszáz kilométeres volt a kocsisor. 
    Párizsban 12 centiméteres volt szerda délelőtt a hóréteg, a város, ahol a felszíni tömegközlekedés leállt, a BFM hírtelevízió kommentárja szerint egy skandináv fővárosra emlékeztet.  
    A belügyminisztérium arra kérte a párizsiakat, hogy lehetőleg ne üljenek gépkocsiba a "rendkívüli helyzetre való tekintettel". 
    A hétfőn kezdődött havazás kedd délután felerősödött, emiatt már kedd este jelentős késések és a fennakadások voltak a vasúti közlekedésben, a fő közlekedési útvonalakon délután 2 órától megtiltották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedését, s az Eiffel-torony sem látogatható a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.
    A havazás szerda délelőtt elállt, de az előrejelzések szerint  a helyzet csütörtökre virradóra válhat kritikussá, amikor a hőmérséklet mínusz 10 fokig süllyedhet, s a havas utak csúszóssá válhatnak, s pénteken újabb havazásra lehet számítani.
    A francia meteorológiai szolgálat 25 északi megyében, köztük a főváros környékén meghosszabbította a közúti közlekedésre vonatkozóan a riasztást a havazás és jegesedés miatt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány