József napja van. | 2024.03.19

Törökország mihamarabb vízummentességet vár az EU-tól

2018-02-07 15:22:00

Törökország teljesítette az Európai Unió által támasztott 72 kritériumot, és a schengeni vízummentesség mihamarabbi megadását várja - mondta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdán Ankarában, az államfői palotában tartott sajtótájékoztatóján.

    Kalin reményét fejezte ki, hogy amennyiben a török állampolgárok schengeni vízummentessége 2018-ban életbe lép, az új lendületet ad Ankara és Brüsszel kapcsolatainak. A kötelezettség feloldása egyúttal a törököknek az unióról alkotott képét is megváltoztatja - mutatott rá.
    Ömer Celik török EU-ügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott, hogy Ankara a vízummentesség ügyéhez kapcsolódó dokumentumokat "maholnap" átadja az Európai Bizottságnak. Kifejtette: Törökország szerint a feltételek már korábban is teljesültek, de Brüsszel néhány kérdésben változtatást kért. Ankara kidolgozta, hogy mit fog tenni a vitatott pontok esetében - tette hozzá. Mint fogalmazott: Európának nem szabad elszalasztania ezt az alkalmat, Törökország közeledését.
    A 2016 márciusában kötött török-uniós menekültügyi megállapodás értelmében Ankarának 72 kritériumnak kell eleget tennie a vízumliberalizáció elnyeréséhez. Törökország a feltételek túlnyomó többségét teljesítette, de a legfőbb kritériumot, a Brüsszel szerint túl tágan értelmezett török terrorellenes törvény enyhítését kizárta. A jogszabály nemcsak a merénylőket és a terrorszervezetek tagjait, hanem azok közvetett támogatóit is bünteti.
    Az Európai Unió vezetői március 26-án találkozót tartanak Recep Tayyip Erdogan török államfővel a bulgáriai Várnában. A találkozón az unió részéről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Bojko Boriszov, az Európai Unió (EU) soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnöke vesz részt.
    Tusk Erdogannak levélben azt írta: a várnai találkozó lehetőséget biztosít arra, hogy megvitassák az EU és Törökország kapcsolatainak jövőjéről alkotott elképzeléseket, valamint áttekintsék terrorizmus elleni fellépést, a gazdasági együttműködés kérdéseit, továbbá egyéb regionális és nemzetközi kérdéseket.