József napja van. | 2024.03.19

Oroszország megkezdte az észak-koreai vendégmunkások kiutasítását

2018-02-07 15:06:00

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vonatkozó határozatának megfelelően elkezdte hazaküldeni az észak-koreai vendégmunkásokat - közölte szerdán az Interfax hírügynökség a phenjani orosz nagykövetre, Alekszandr Macegorára hivatkozva.

    Macegora, aki New Yorkban nyilatkozott a témában, kijelentette, hogy az intézkedés csapást jelent az orosz gazdaságra, különösen a Távol-Keleten, de Moszkva maradéktalanul és feltétlenül végrehajtja a BT-határozatokat. A nagykövet szerint észak-koreaiaknak évente 12-15 ezer orosz vízumot adnak ki, főleg ideiglenes munkavállaláshoz. Anélkül, hogy megnevezte volna a pontos időpontot, azt mondta, hogy az Észak-Koreából érkezett oroszországi munkavállalók létszáma 37 ezer körül tetőzött. 
    A diplomata elmondta, hogy az észak-koreai vendégmunkások nem egyénileg, hanem csoportosan érkeznek. Oroszország egész területén dolgoznak, főleg az építőiparban. Átlagfizetésük mintegy 500 dollár, ami nagyjából megfelel annak a bérnek, amelyet ugyanazért a munkáért az oroszoknak is fizetnek.
    Macegora azt hangoztatta, hogy Oroszország erőszakkal senkit sem toloncol vissza Észak-Koreába, aki nem akar oda visszatérni. Moszkva ezeknek az embereknek az ügyét az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával együttműködve kezeli.
    AZ ENSZ BT decemberben fogadta el egyhangúlag az észak-koreai vendégmunkások repatriálását előíró szankciós határozatát Phenjan nukleáris és rakétaprogramja miatt. Oroszország elérte, hogy haladéktalanul is tömegesen kelljen őket kitoloncolni; az észak-koreaiaknak két éven belül kell hazatelepülniük.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány