József napja van. | 2024.03.19

Magyar vezetéssel egyesül a magyar és a szerb áramtőzsde

2018-02-07 14:42:00

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt., a MAVIR magyar rendszerirányító, a szerb áramtőzsde és a szerb rendszerirányító, valamint a párizsi székhelyű EPEX Spot (European Power Exchange), amelyben közös, régiós áramtőzsde létrehozását tűzték ki célul.

    Az MTI-hez szerdán eljuttatott tájékoztatás szerint az ötoldalú megállapodásban a felek a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltető HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltető SEEPEX áramtőzsdék összeolvadásával közös vállalat létrehozását kezdeményezték. A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel működik majd, és támaszkodik a nyugat-európai áramtőzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot szakértelmére. A résztvevők célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.
    Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a közös vállalat létrehozásával hatékonyabbá tehető a piaci integrációs folyamat, illetve megőrizhető az a domináns pozíció, amelyet a HUPX Kelet-Közép Európában már kivívott.
    A magyar-szerb közös vállalatban a rendszerirányítók, a magyar MAVIR és a szerb EMS mellett az EPEX Spot vesz részt alapító részvényesként. A kezdeményezés nyitott új partnerek csatlakozására is a régió árampiacainak fejlesztése érdekében - közölték.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány