Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: Magyarországra nem jöhet be illegális bevándorló

2018-02-07 09:30:00

Magyarország eddig sem fogadott be illegális bevándorlót, és ezután sem fog, ide nem jöhet be illegális bevándorló - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

    A tárcavezető arra reagált, hogy Charles Michel belga miniszterelnök a múlt hétvégén azt mondta: ha június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.
    Szijjártó Péter szerint ez az első nyílt kifejeződése annak, hogy valaki Brüsszelben azt gondolja, hogy "a közép-európai országok érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, erővel kell átnyomni" a kötelező betelepítési kvóták rendszerét.
    Mint mondta, a nyilatkozata alapján lehet, hogy a belga miniszterelnököt nem izgatja, hogy no-go zónák jöttek létre több nyugat-európai városban, de Közép-Európa nem akar ilyeneket. Az elmúlt két és fél évben 27 jelentős terrortámadást követtek el migrációs háttérrel rendelkezők, de Közép-Európa nem akarja, hogy a nagyvárosi lét velejárója legyen a terrorfenyegetettség, ezt nem lehet elfogadni - mutatott rá.
    Az ENSZ migrációs csomag első szövegtervezetének megjelenéséről a külügyminiszter azt mondta: egyelőre elemzik a dokumentumot, de az ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozata, "előreszaladása" sok országban komoly csalódást okozott, és látszik a szövegen, hogy a készítői érzékelték egyes országok csalódottságát, felháborodását. A világszervezet főtitkára szerint a migráció jó és megállíthatatlan, miközben Magyarország álláspontja szerint rossz és biztonsági kockázatokat hordoz, ezért meg kell állítani - magyarázta. Hozzátette: Magyarország nem fog olyan alapállást támogatni, amely a migráció ösztönzéséről szól.
    Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában rendívül komoly kihívást okoz a tény, hogy míg korábban azt hitték, a társadalmi integrációs modellek nagy sikereket értek el, mára világossá vált, hogy ez nincs teljesen így, párhuzamos társadalmak jöttek létre, ami miatt egyre többen fejezik ki az ellenérzéseiket. De a nyugat-európai politikai elit nagy része továbbra is próbálja ezt elfedni, és a kvótákat ajánlja megoldásként, pedig ez zsákutcának bizonyult - értékelt.