Gedeon napja van. | 2024.03.28

Medve támadt egy fiatal férfira a székelyföldi Szenterzsébeten

2018-02-06 19:36:00

Medve támadt kedden egy 25 éves férfira a székelyföldi Szenterzsébeten - közölte a Székelyhon.ro portál. 

    A fiatalember mogyoróvesszőt gyűjtött az erdőben, alig 300 méterre a településtől, amikor rátámadt a medve. A nagyragadozó többször is megharapta a férfi bokáját és combját. Az áldozatot a székelyudvarhelyi kórházba vitték, ahol a sebészeti osztályon kezelik. A kórház igazgatója a portálnak elmondta: a sérült állapota stabil.
    Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az egyik közösségi portálon közzétett videoüzenetben arra biztatta az érintetteket, hogy tegyenek bejelentést a vadállatok támadásairól, a károkról és sérülésekről, a területileg illetékes vadásztársaság pedig azonnal kérjen engedélyt a Környezetvédelmi Minisztériumtól a veszélyes állatok kilövésére. 
    Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban betiltotta a populációt szabályozó medvevadászatot is. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A székelyföldi károsultak tiltakozásai nyomán tavaly szeptember elején a minisztérium 140 veszélyesnek talált medve és 97 farkas kilövését vagy áttelepítését tette lehetővé, de minden egyes kilövési vagy áttelepítési kérelmet Bukarestnek kell jóváhagynia. 
    A 2017 eleji állománybecslés adatai szerint Romániában mintegy 6800 medve él, a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.