Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az NVB módosította az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatást

2018-02-06 19:30:00

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén elfogadta az ajánlások ellenőrzésére vonatkozó iránymutatásának módosítását, hogy kezeljék azt a helyzetet, amikor a választópolgár lakcíme nem költözés miatt, hanem egyéb okból - például a közterület jellegének változása, újraszámozás vagy névváltoztatás miatt - változik meg.

    Az NVB-hez a Nemzeti Választási Iroda fordult iránymutatásért, miután a helyi választási szervek jelezték, hogy a költözéssel nem járó lakcímváltozások miatt több olyan választópolgár is lehet, akinek saját akaratán kívül változott meg a lakcíme, ugyanakkor nem biztos, hogy rendelkezik az új adatokat tartalmazó lakcímkártyával. Ez azonban az országgyűlési képviselő-választás ajánlása során problémát okozhat, mivel ha a választópolgár az érvényesnek gondolt lakcímét adja meg - miközben az a központi nyilvántartásban már megváltozott - akkor az ajánlást érvénytelennek kell elfogadni. 
    Az NVB pénteki ülésén már döntött az iránymutatás módosításának tartalmáról, a pontos szöveget pedig a részletes vita után, kedden fogadták el egyhangú döntéssel. 
    Az 5/2014. iránymutatás szerint a választópolgári akarat tiszteletben tartása érdekében érvényesnek kell elfogadni azokat az ajánlásokat, amelyeket a szabályokat betartva gyűjtöttek, a választópolgár az íven valamennyi adatát feltüntette, így egyértelműen beazonosítható, de egyes adataiban csekély eltérés tapasztalható a központi névjegyzék adatai szerint. Ez most kiegészült azzal az esettel, ha költözéssel nem járó lakcímváltozás történt és a választópolgár az ajánlóíven a korábbi lakcímét tüntette fel. 
    Az iránymutatás módosításának általános vitájában, pénteken elhangzott: az iránymutatás azokat az eseteket kezeli, amikor például megváltozik az utcában lévő házak számozása vagy például az önkényuralmi rendszerhez kötődő személyekről elnevezett közterületek neve. 
    Az NVB egyhangúlag döntött az iránymutatás módosításáról.