Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ombdusman: felül kell vizsgálni a gyerekek külföldre vitelének szabályozását

2018-02-06 17:30:00

Az ombudsman szerint a gyermekek jogellenes külföldre vitelének megelőzéséért felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást, amely hiányos és bizonytalan - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

    A közlemény szerint Székely László azért kezdeményezett vizsgálatot, mert egyre gyakoribb, hogy az egyik szülő a gyermeket önhatalmúlag, a másik szülő beleegyezése nélkül és a felügyeleti jogait sértve elviszi az országból vagy egy másik országban visszatartja.
    Magyarországon a gyerekek külföldre vitelét - a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény, valamint uniós jogszabályok mellett - egy 1988-as miniszteri rendelet szabályozza, amely azonban elavult, hiányos, valamint olyan ellentmondásokat vet fel, amelyeket a hatósági és bírósági szervek értelmezéssel nem képesek feloldani.
    A biztos megállapította, hogy a magyar hatóságok munkatársainak szabályismeretei hiányosak, valamint az érintett szülők is tájékozatlanok. Székely László ezért a szabályozás felülvizsgálatát, az ilyen ügyekkel foglalkozó szakemberek képzését, a külföldre költöző szülők érthetőbb tájékoztatását, valamint a mediáció szélesebb körű igénybe vételét sürgeti. 
    Emellett indokoltnak tartaná, hogy a gyermekekkel dolgozó szakembereknek egységes szakmai protokoll, illetve szakmai kézikönyv készüljön a jogellenes külföldre viteli ügyeket potenciálisan előidéző helyzetekről, azok megelőzéséről. Véleménye szerint időszerű lenne egy ismeretterjesztő, on-line hozzáférhető, közérthető tartalmú kézikönyv elkészítése az érintetteknek.
    Az alapvető jogok biztosa az igazságügyi miniszternél kezdeményezte a Hágai Gyermekelviteli Egyezmény végrehajtásáról szóló miniszteri rendelet komplex felülvizsgálatát, az emberi erőforrások miniszterét pedig felkérte, hogy tekintse át a gyermek külföldi tartózkodásához szükséges igazolásokat előíró szabályokat és újítsa meg a jogellenes külföldre vitel hatékony megelőzésével kapcsolatos szakmai, oktatási anyagokat. 
    A biztos javasolta a megyei és a fővárosi kormányhivatalok vezetőinek, intézkedjenek, hogy az irányításuk alá tartozó gyámhatóságok eljárásuk során adjanak figyelemfelhívó tájékoztatást a külföldre vitel szabályairól, valamint gondoskodjanak arról, hogy az egyes gyámhatóságok munkatársait képzéseken és továbbképzéseken folyamatosan informálják a jogellenes külföldre vitel megelőzését szolgáló szabályokról.