Emma napja van. | 2024.04.19

Rétvári Bence: több színház és szélesebb színházi kínálat Magyarországon

2018-02-06 09:25:00

Az utóbbi nyolc évben nőtt a magyarországi színházak száma, nagyobb lett a színházi kínálat és egyre szélesebb a közönség is - mondta el az MTI-nek kedden az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Rétvári Bence hangsúlyozta: "a kultúránk a nemzeti megmaradásunk alapját jelenti, ezért a kormány számára kiemelten fontos a magyar kultúra erősítése a globális tömegkultúra nyomásával szemben".
    Hozzátette azonban azt is, hogy az ország erősödése nagyobb lehetőséget teremt a kultúra számára is, így a bővülő forrásoknak és az egyre több fizetőképes nézőnek köszönhetően ugrásszerűen bővült a színházi élet.
    Fontos, hogy az elmúlt években nemcsak a gazdaság növekedett, de a kultúrára is több jut állami forrásból, illetve a családok is többet tudnak kultúrára fordítani. A biztosabb gazdasági alapokon ezért színesebb kulturális és színházi kínálat tud megjelenni - emlékeztetett.
    Rétvári Bence beszámolója szerint 2010-ben 143 színház működött Magyarországon, mostanra azonban már 179, ami 36 új játszóhelyet és 25 százalékos bővülést jelent nyolc év alatt. A színházi előadások száma is megugrott: 2010-ben 19 ezer színielőadást láthattak a nézők országszerte, 2016-ban pedig ez a szám már 29 ezer volt, ami tízezerrel több előadást és több mint 50 százalékos növekedést jelent.
    Az államtitkár a polgári kormányzat kulturális sikereként értékelte, hogy a színházlátogatók száma a 2010-es 4,5 millióról a legutóbbi évadra már 6,7 millióra bővült, ami másfélszeres növekedést és több mint kétmillióval több nézőt jelent.
    A nézőszám emelkedésére jó hatással voltak olyan kormányzati intézkedések is, mint a vállalkozások által igénybe vehető és az előadó-művészeti szervezetek részére juttatott társaságiadó-kedvezmény (előadó-művészeti TAO), melynek éves összege több tízmilliárd forint. Az elért eredményekhez hozzájárultak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásai, a kulturális programok és beruházások emelkedő költségvetési finanszírozása, melyek mind a nemzeti kulturális megújulást ösztönzik - mondta el Rétvári Bence.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó