Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csökkent januárban a szolgáltatóipari és kompozit BMI az Egyesült Államokban

2018-02-05 18:11:00

Januárban a vártnál nagyobb mértékben kilenc havi mélypontra csökkent a szolgáltatóipari és nyolc havi mélypontra a kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) végleges értéke az Egyesült Államokban a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett elemzése szerint. 

    Januárban a teljesítménynövekedés ütemének mérséklődését tükrözve 53,3 pontra csökkent a decemberi 53,7 pontról az Egyesült Államok szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 53,5 pontot vártak januárra.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdaság teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    A januári szolgáltatóipari BMI különböző elemei közül az új megrendelések beérkezése 2017 szeptembere óta a legnagyobb növekedést mutatta, a megrendelés-állomány pedig 2015 márciusa óta a legmagasabb szintet érte el. 
    A szolgáltatóipari BMI és a múlt héten csütörtökön közzétett feldolgozóipari BMI adatok összesítésével képzett kompozit BMI 53,8 pontra csökkent januárban a decemberi 54,1 pontról. Elemzők kisebb mértékű csökkenést, 53,9 pontot vártak januárra.
    A kompozit mutató csökkenését a szolgáltatóipari BMI csökkenése idézte elő, a januári feldolgozóipari BMI ugyanis a decemberi 55,1 pontról 55,5 pontra emelkedett. 
    Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva kissé csalódást keltőnek nevezte a szolgáltatóipari BMI januári csökkenését, hangsúlyozta azonban, hogy ezzel együtt is masszív teljesítménynövekedésről van szó, ami az eddigi adatok alapján 2,0-2,5 százalékos első negyedévi éves GDP-növekedéssel áll összhangban. Rámutatott: a felmérés a felszín alatt számos bizakodásra okot adó fejleményt tárt fel, például az új megrendelések növekedését mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari szektorokban, valamint a keresletnek már az árak emelésére is okot adó mértékű növekedését.