Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csaknem másfél éves mélyponton a brit szolgáltatási aktivitás

2018-02-05 17:21:00

Csaknem másfél éves mélypontra lassult a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor növekedési üteme a hétfőn ismertetett aktivitási mérőszámok szerint.

    Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási szféra beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a decemberben mért 54,2-ről januárban 53-ra süllyedt. Ez 2016 szeptembere óta a legalacsonyabb érték. 
    Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok teljesítményének erősödését jelzik, vagyis a brit szolgáltatási szektor továbbra is növekszik, de jóval lassabban, mint 2017 végén.
    Az IHS Markit becslése szerint a szolgáltatási szektor múlt havi aktivitási mutatója 0,3 százaléknál is lassabb negyedéves összevetésű GDP-növekedési ütemre utal.
    Ez komoly növekedési lassulást jelentene, mivel a brit statisztikai hivatal (ONS) minap ismertetett előzetes becslése szerint a brit hazai össztermék negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal bővült 2017 utolsó három hónapjában.
    Londoni pénzügyi-gazdasági elemzők már korábbi tanulmányaikban felhívták a figyelmet arra, hogy a brit gazdaság - elsősorban az EU-tagság megszűnése körüli bizonytalanságok miatt - növekedési szempontból leszakadt a többi globális gazdasági erőcentrumtól, mivel azok növekedési üteme dinamikusan gyorsul, miközben a brit gazdaságé stagnál vagy lassul.
    Nemrégiben Mark Carney, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója is hangsúlyozta, hogy a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor "az egyszámjegyű tartomány alsó vége felé jár".
    Carney szerint a nominális brit GDP-érték máris egy százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank az EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert - népszavazás előtt az idei év elejére várt. A jegybanki kormányzó szerint ez több tízmilliárd fontnak megfelelő aktivitási veszteséget jelent.
    Chris Williamson, az IHS Markit üzleti ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a brit szolgáltatási szektor januári BMI-indexének hétfői ismertetéséhez fűzött kommentárjában hangsúlyozta: a brit feldolgozószektor lendülete is lanyhult, az építőipar aktivitásának növekedése pedig a szektor új BMI-mutatója szerint gyakorlatilag lefulladt.
    Williamson szerint mindez azt jelenti, hogy az összágazati BMI-átlag olyan tartományba került, amelyben a Bank of England történelmi visszatekintésű távlatban hagyományosan enyhítési monetáris alapállásra helyezkedett.
    Az IHS Markit főközgazdásza szerint mivel az új BMI-felmérés az inflációs nyomás gyengülését is mutatja, a friss aktivitási adatok alapján kétséges, hogy a Bank of England a legközelebbi jövőben újabb kamatemelésre szánná el magát.
    A Bank of England tavaly novemberben 0,25 százalékról a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra emelte irányadó kamatát. Ez volt a brit jegybank első kamatemelése az utóbbi tíz évben, és bár a londoni elemzői közösség további kamatemelésekre számít, az előrejelzési konszenzus legkorábban májusra valószínűsíti a következő jegybanki szigorítást.