Auguszta napja van. | 2024.03.29

Potápi: a magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a zsidóság

2018-02-05 12:06:00

A magyar diaszpórán belül kitüntetett helyet foglal el a magyar zsidóság - mondta Potápi Árpád János a Többes kötésben: magyar-zsidó múltak és égtájak címmel megrendezett konferencián hétfőn Budapesten.

    A nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt: az elmúlt évszázadban számtalan zsidó ember vándorolt ki a mostani államhatáron belüli területekről és a történelmi Magyarország vidékeiről, Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidékről is Európa más országaiba, az Amerikai Egyesült Államokba vagy Izraelbe. Kiemelte: ezek az emberek "nagy történelmi traumák után távoztak", nagy veszteségek elszenvedése után hagyták el szülőföldjüket. Ugyanakkor minden kivándorolt magyar zsidó vitt magával valamit magyar örökségéből, amit a mai napig őriz Los Angelesben vagy Tel-Avivban. Mindannyian képviselik a magyar nemzetet és a magyar kultúrát - tette hozzá Potápi Árpád János.
    Az államtitkár szerint "meg kell látnunk és ismernünk közösségeink sokszínűségét, és ebben a folyamatban különösen fontos a kulturális párbeszéd". 
    Potápi Árpád János kitért arra is, hogy a világon egyre több országban felismerik a külhonban élő nemzettársakkal való kapcsolattartás és kapcsolatépítés fontosságát. Magyarország esetében ez különösen fontos, hiszen szerte a világban kiterjedt magyar diaszpóraközösség él.
    A 21. század globális folyamatainak következtében egyre nő azok száma, akik nem a szülőföldjükön élnek, de kapcsolataik az anyaországban élőkkel nem szakadnak meg, sőt újak is épülnek.
    Magyarország diaszpórapolitikája is egyre aktívabb - mondta, felidézve, hogy 
    2011-ben létrehozták a magyar diaszpóranácsot, amely a világon szétszórt magyarság szervezetinek közös fóruma, és mára 83 diaszpóraszervezet vesz részt a munkájában. 
    Az államtitkár szólt arról, hogy 2016-ban elkészítették a Magyar diaszpórapolitika - Stratégiai irányok című dokumentumot, amely rögzíti, hogy a külhoni régióban és a diaszpórában élő magyarság szellemi és gazdasági szempontból is kivételes erőforrás. 
    Hozzátette: a dokumentum elkészítéséhez közel negyven ország diaszpórapolitikáját nézték át. Köztük olyan hagyományos diaszpóraországok politikáját, mint Izrael vagy Írország, mely országok több évtizede sikeresen élnek a diaszpóra adta lehetőségekkel.
    A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott egynapos konferencia fő témája a határon túli magyar zsidó közösségek identitása, helyzete. A tanácskozást az NKE Molnár Tamás Kutatóintézete szervezte.
    A konferencián részt vett mások mellett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke és Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár.