József napja van. | 2024.03.19

Újabb ellenzéki tüntetést szervezett Szaakasvili Kijevben

2018-02-04 18:40:00

Újabb utcai megmozdulást tartottak vasárnap Kijev központjában ukrán ellenzékiek Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott, így hontalanná vált, volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök vezetésével.

    Szaakasvili és hívei demonstrációjukon Petro Porosenko ukrán elnök lemondását, majd rendkívüli parlamenti választások kiírását és új kormány hivatalba lépését követelték. A helyszínről tudósító UNIAN ukrán hírügynökség becslése szerint a nagygyűlésen több mint négyezren vettek részt. 
    A georgiai származású politikus támogatói a központi Sevcsenko parktól menetben vonultak a Majdan tőszomszédságában lévő Európai térre, ahol nagygyűlést tartottak. A felvonulók zömében kék-sárga nemzeti lobogókat és a nacionalisták piros-fekete zászlaját tartották a kezükben. A menet elején haladók különböző katonai ruházatot, többségük a Donyec-medencei fronton - ukrán oldalon - szolgáló Donbasz önkéntes zászlóalj jelzésével ellátott egyenruhát viseltek. A tüntetésen - amelyet a Szaakasvili által Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma nevű párt hirdetett meg - jelen volt Szemen Szemencsenko ellenzéki parlamenti képviselő, a Donbasz alakulat volt parancsnoka és Jegor Szoboljev szintén ellenzéki honatya is. 
    Az akció szervezői február 18-ra újabb utcai demonstrációra hívták a kijevieket, továbbá jelezték, hogy vidéken is tiltakozó akciókat készülnek aznap tartani. Felszólították Porosenko elnököt, hogy jelenjen meg majd a tüntetésükön, és jelentse be lemondását. 
    A nagygyűlés befejezése után egy-két tucatnyian autókba szálltak és Porosenko  Kijev melletti Kozin faluban lévő lakóházához hajtottak. 
    A megmozdulások ezúttal rendben, incidensek nélkül zajlottak le, összetűzés a tüntetők és rendfenntartók között nem történt. 
    Kijev belvárosába vasárnap mintegy kétezer rendőrt vezényeltek ki. A főutcán, a Hrescsatikon ugyanis egy másik csoport is demonstrációt rendezett. Utóbbiak mintegy száz autóval vonultak ki a főpolgármesteri hivatal elé, hogy követeljék az európai uniós országokból behozott gépjárművekre kivetett vám eltörlését.