József napja van. | 2024.03.19

Gálffi László kapta az idei Páger Antal-színészdíjat

2018-02-04 16:55:02

Gálffi László kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) makói polgármestertől a Maros-parti városban, a Hagymaházban.

    A díjat minden esztendőben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - úgy döntött, hogy idén Gálffi László veheti át az elismerést, "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.
    Gálffi László 1975-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházhoz - Páger Antal társulatához - szerződött. 1998-tól szabadfoglalkozású színész, 2004-től pedig az Örkény István Színház tagja. 
    A színpadon többek között az Equus és az Amadeus főszerepét játszotta, volt II. Richárd és II. Edward király. Alakította Jagót, továbbá a Bánk bán és a Faust címszerepét. Plautustól Csehovig és Ionescóig szerzők sokaságának darabjaiban játszott, számos műfajban. Érzékeny, vibráló, intellektuális alkat, szerepeit belülről, tudatosan kidolgozott lélektani hitelességgel formálja meg. Előadóestjeit Baudelaire, Rimbaud és Villon verseiből állította  össze, emellett rendezőként is bemutatkozott a közönségnek.
    A filmvásznon először A kenguruban tűnt föl (1975), Makk Károly rendezésében 1978-ban játszott Philemon és Baucis-ban, melyben az Öregember Páger Antal alakította. Majd többek között a Requiem (1981), a Férfiakt (2006) és a Nyugalom (2008) című filmekben, valamint számos tévéfilmben láthatta a közönség. Tony Palmer Wagner-filmjében II. Lajost alakította Richard Burton partnereként. 
    Gálffi László 1994-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2008 óta egyetemi docens. Művészetét számos díjjal ismerték el: 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2003-ban érdemes művész címmel tüntették ki, 2007-ben Kossuth-díjat vehetett át. 
    Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta minden évben ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban elhunyt mester emléke előtt. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit vehette át, majd Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György, Gáspár Sándor Udvaros Dorottya és Csuja Imre részesült az elismerésben, tavaly pedig Eszenyi Enikő kapta a díjat.