József napja van. | 2024.03.19

A női esélyegyenlőségé volt a főszerep a legfontosabb spanyol filmes gálán

2018-02-04 14:44:00

A női esélyegyenlőségé volt a főszerep a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj vasárnap hajnalig tartó átadóünnepségén Madridban, amelyet minden évben az Oscar-díjhoz hasonló külsőségek között rendeznek meg.

    A 32. Goya-gálán a vörös szőnyegen felvonult a dél-európai ország filmvilágának színe-java, sokak kezében ott volt a "Több nőt!" feliratú piros legyező, amelyet a női filmesek szövetsége (CIMA) osztott szét az esemény előtt.
    A kezdeményezéssel azt kívánták szorgalmazni, hogy több nő kapjon érvényesülési lehetőséget a filmiparban. 
    A Goya-díj jelöltjeinek idén 27 százaléka volt nő.
    Nora Navas, a spanyol filmakadémia alelnöke beszédében is azt hangsúlyozta, hogy hiány van női filmesekből, és felhívta a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára.
    "(...) Ismerjük az utat, és nem hátrálunk meg, mert sokan vagyunk, nagyon kitartóak, és nem fáradunk bele a harcba" - fogalmazott.
    A nőknek ajánlotta díjait Isabel Coixet rendezőnő, aki a La librería (A könyvesbolt) című alkotásával elnyerte a legjobb film, a legjobb rendezés, és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot is.
    A nőknek, akik moziba járnak, belépőjegyeket vásárolnak, és "lehetővé teszik, hogy itt lehetünk" - mondta, és beszédében kitért arra is, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint 170 év szükséges a nemek közti béregyenlőség megvalósulásához.
    Isabel Coixet filmjének főhőse egy asszony, aki az ötvenes évek Nagy-Britanniájában úgy dönt: valóra váltja álmát, elhagyja Londont, és egy tengerparti városban nyit könyvesboltot.
    A Penelope Fitzgerald regénye alapján készült angol nyelvű film főbb szerepeiben a brit Emily Mortimer és Bill Nighy láthatók.
    A gála másik nagy nyertese a baszk Handia (Nagy) című film lett, amely 13 jelöléséből tízet váltott díjra. A fesztivál történetében ez eddig mindössze három filmnek sikerült.
    Jon Garano és Aitor Arregi filmje a 2,42 méter magas Joaquín Miguel Eleizegi, művésznevén az Altzo-i óriás élettörténetét meséli el, aki a 19. század elején Európa legmagasabb embereként igazi látványosságnak számított.
    A Goya-díjat ebben az évben 29 kategóriában osztották ki.
    Több évtizedes pályafutásának elismeréseként Goya-életműdíjat kapott Marisa Paredes színésznő, aki az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar több filmjében volt főszereplő.
    A legjobb európai film kategória nyertese a svéd Ruben Östlund lett The Square (A négyzet) című filmjével, amely a legjobb nem angol nyelvű alkotásért járó Oscar-díjért is versenyben van a magyar Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjével együtt.