Gedeon napja van. | 2024.03.28

Janet Yellen távozott a Fed éléről

2018-02-04 13:21:00

Janet Yellen, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetőjének mandátuma pénteken lejárt, de nem hagy magának időt pihenésre, hétfőn máris belép új munkahelyére. 

    Janet Yellen, követve elődei példáját, miután távozik a Fed éléről, nem marad a kormányzótanácsban sem, és teljesen kivonul a monetáris politika irányításából.
    Janet Yellen, aki az első nő, aki a Fed élén állt, hétfőtől a washingtoni Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz, az intézményen belüli, a pénzügyi és monetáris politikát tanulmányozó Hutchins Központban. Itt dolgozik egyébként korábbi hivatali elődje, Ben Bernanke is.
    Janet Yellen egy mandátumot töltött ki a Fed élén, és bár Donald Trump elismerően szólt a demokrata párti Barack Obama által kinevezett vezető eredményeiről, nem szavazott bizalmat neki újabb négy évre, helyette Jerome Powellt ajánlotta, aki hétfőn teszi le a hivatali esküt.
    Yellen az utolsó, pénteki munkanapján készült televíziós interjúban először ismerte el, hogy csalódott, amiért Donald Trump elnök nem jelölte újabb négy évre. Így ő lett az első Fed vezető négy évtizeden belül, akinek nem adatott meg a második mandátum. 
    Csütörtökön, a Fed többszáz munkatársának részvételével állománygyűlést tartottak, a dolgozók az épület óriási átriumában kitartó tapsvihar mellett búcsúztatták Yellent, aki azt mondta, hogy "jó kezekben lesznek utódja alatt".
    Utódja, Jerome Powell méltatásában kiemelte, hogy Yellen "a legszakképzettebb személy, aki valaha a Fed élén állt". 
    A 64 éves Powell évek óta együtt dolgozik Yellennel, miután  2012 óta a Fed kormányzótanácsának a tagja. Power lesz egyébként az első Fed vezető, aki nem közgazdász. 
    Yellen és Powell a monetáris politika tekintetében egyaránt "galambnak" számít, a piacok az új Fed elnöktől a Yellen által lefektetett monetáris politikai irányvonal folytatását várják. 
    Janet Yellen irányítása alatt a Fed 2014 második felében felhagyott a gazdaságélénkítő állampapír-vásárlási programmal.  Ezen kívül 2015 decemberében megkezdte az alapkamat igen lassú emelését, még hozzá úgy, hogy ez nem okozott feszültséget a pénzpiacokon és nem szabott gátat a gazdaság fokozatos erősödésének sem. A következő kamatdöntés egy évvel később, 2016 decemberében volt. Tavaly a Fed háromszor emelt kamatot. 
    Janet Yellen pénteken azt mondta, hogy a stabil gazdasági növekedés, a bérek gyorsabb emelkedése és a mind kevesebb munkanélküli lehetővé teszi, hogy a Fed folytassa a fokozatos kamatemelést. A Fed az idei évre három újabb kamatemeléssel számol.