Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

2018-02-03 08:35:00

23,103 milliárd forintos főösszeggel, 316 millió forintot meghaladó tartalékkal elfogadta a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2018-as költségvetését a város közgyűlése péntek esti rendkívüli ülésén.

    A rendeletet a Fidesz-KDNP képviselői támogatták, az MSZP és a Jobbik képviselői nemmel szavaztak.
    Végh Ibolya aljegyző az előterjesztést ismertetve úgy fogalmazott, az elmúlt 25 évben nem volt ilyen jó gazdasági helyzetben az önkormányzat, eredményre vezettek a város működését átalakító intézkedések. Az önkormányzatnak nincs hitele vagy lejárt tartozása. A működési kiadások 38 százalékát teszik ki a költségvetésnek, 62 százalék beruházásokat, fejlesztéseket finanszíroz.
    Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester kifejtette, az önkormányzat az idén 13,7 milliárd forintot fordít fejlesztésekre, a Területi Operatív Programból, illetve a Modern városok program keretében megvalósuló beruházások jelentősen gyarapítják a település vagyonát. Két nagy állami fejlesztés is megvalósul Hódmezővásárhelyen, a 47-es elkerülő út és a tram-train építése - tette hozzá.
    A politikus elmondta, a költségvetés előkészítése során folytatott konzultációk eredményeként 60 millió forintos sporttámogatási alapot hoz létre az önkormányzat, a nyugdíjasok pedig a korábbi években rendszeressé vált karácsonyi támogatás mellett húsvét előtt további 10 ezer forintot kapnak. Ez a juttatás a városban 11 ezer embert érint, és amennyiben a költségvetés helyzete lehetővé teszi, a következő években is megkapják.
    Hegedűs Zoltán közölte, állami, uniós és önkormányzati forrásból felújítják a város valamennyi iskoláját és kollégiumát.
    Az alpolgármester javaslatot tett a vállalkozások építményadójának csökkentésére: az adó 30 százalékáig elszámolható lenne az alkalmazottak minimálbér feletti béremelése, a házi orvosi rendelők felújítására program indulna. Ezekről a következő ülésén dönthet a közgyűlés.
    Név szerinti szavazással döntött a közgyűlés arról, hogy Hódmezővásárhely is csatlakozik a Megyei Jogú Városok Szövetségének Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat című, a Soros-tervet elutasító felhívásához. A határozattal - melyre az MSZP jelenlévő képviselője nemmel szavazott - a közgyűlés megerősítette a 2016-ban hozott, a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról szóló döntését.