Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Vatikáni Bank nevében kötött hamis szerződéseket egy spanyol bűnözői csoport

2018-02-02 19:21:00

A Vatikáni Bank (IOR) nevében kötött hamis szerződéseket egy spanyol bűnszövetkezet, amelynek négy tagját őrizetbe vették a hatóságok - közölte a spanyol rendőrség pénteken.

    A tájékoztatás szerint a banda főnöke egy 30 éves spanyol férfi volt, aki azt állította magáról, hogy a Vatikán kubai nagykövete, amit hamis dokumentumokkal igazolt.
    A férfi és társai luxusautókkal jártak, luxusórákat viseltek, fényűző életmódjuk a megtévesztés része volt.
    A dél-spanyolországi tengerparti üdülőhelyen béreltek irodát, amelyről állították, hogy az egyházi bank fiókintézménye. A bejárati ajtót Vatikánváros címere díszítette, csakúgy mint autóikat. Egy weboldalt is működtettek, hogy valódinak tüntessék fel intézményüket.
    A spanyolországi nyomozás a vatikáni csendőrség riasztását követően indult.
     A bűnözők az IOR nevében több száz kereskedelmi és tanácsadói szerződést kötöttek különböző cégekkel világszerte, amelyek révén busás haszonra tettek szert.
    A Vatikáni Bankot 1942-ben alapították, tevékenységét hat fős bíborosi testület ellenőrzi, több mint 15 ezer ügyfele van, szinte kizárólag egyházi vagy az egyházzal kapcsolatos tevékenységet végző intézmények. Nem rendelkezik más székhellyel a Vatikánon kívül.
    XVI. Benedek pápa 2013-ban elindította az intézmény belső számláinak átvilágítását, amelynek eredményeként több ezer bankszámlát szüntettek meg. Ezeket nem egyházi ügyfelek birtokolták, akik az adófizetést próbálták elkerülni azzal, hogy az egyházi bankban helyezték el pénzüket.