Csongor napja van. | 2024.04.16

Az EU aggasztónak nevezte az Amnesty International törökországi elnökének újbóli letartóztatását

2018-02-02 17:50:00

Aggasztónak nevezte az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet terrorizmussal vádolt törökországi elnökének, Taner Kilic újból őrizetbe vételét és letartóztatását, valamint a török orvosi szövetség (TTB) vezetőségi tagjainak fogva tartását Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közös nyilatkozatában pénteken.

    Az uniós vezetők véleménye szerint az intézkedések a török jogállamiság, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlanságe aláásásának legutóbbi példái és komoly kétségeket vet fel a hatékony jogorvoslat létezésével kapcsolatban.
    Az Európai Unió elvárja a török hatóságoktól, hogy biztosítsák az alkotmánybíróság 2018. január 11-i határozatának végrehajtását és a fogva tartottak haladéktalan szabadon bocsátását. A jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tartós javulása továbbra is alapvető fontosságú az EU és Törökország közötti kapcsolatok jövője szempontjából - húzták alá.
    Csütörtökön, nem sokkal azután, hogy bírósági felügyelet mellett szabadlábra helyezte egy isztambuli törvényszék szerdán az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet terrorizmussal vádolt törökországi elnökét, Taner Kilicet újból őrizetbe vették és letartóztatták. Kilicet tavaly júniusban állították elő a hatóságok. Feltehetően használta a ByLock nevű titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a kormány szerint a 2016-os puccskísérletet előkészítették. A hatóságok szerint Kilic szervezte azt a találkozót is, amelynek keretében török és külföldi jogvédők tavaly júliusban az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) lévő egyik szállodában kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.
    Kedden reggel őrizetbe vették Törökországban a török orvosi szövetség (TTB) 11 vezetőségi tagját, amiért múlt heti közleményükben tiltakoztak az észak-szíriai Afrínban január 20-án indított török hadműveletet miatt. A TTB közleményében azt írta: "orvosokként arra figyelmeztetünk, hogy a háború olyan, ember okozta népegészségügyi probléma, amely a környezetben és a lakosokban pusztítást okozva fenyegeti a társadalmi életet. Minden összecsapást és háborút emberi dráma kísér, helyrehozhatatlan problémákhoz vezet fizikai, lelki, társadalmi és környezet-egészségügyi szempontból. Nemet a háborúra, azonnali békét!" - fogalmaztak.