Gedeon napja van. | 2024.03.28

Továbbra is Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója

2018-02-02 17:46:00

Kemecsi Lajost bízta meg a Néprajzi Múzeum főigazgatói teendőinek ellátásával 2018. február 1-jétől újabb öt évre az emberi erőforrások minisztere.

    A múzeum főigazgatói álláshelyének betöltésére 2017. december 1-jén írt ki pályázatot a minisztérium, amelyek elbírálását követően az eddigi főigazgató nyerte el az intézmény vezetését - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága az MTI-vel pénteken.
    A Néprajzi Múzeum a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne, a néprajztudomány, az európai etnológia, a kulturális antropológia meghatározó hazai intézménye. Csaknem 150 éves története során soha nem működött olyan épületben, amelyet számára építettek volna: évtizedeket töltött bérházban, iparcsarnokban, gimnáziumban, végül a Parlamenttel szemben, a Kúria palotájában. A múzeum új épületeinek tervezése és megépítése, a gyűjtemények átköltöztetése, illetve az új épületben az állandó kiállítások megvalósítása nagy jelentőségű, felelősségteljes feladat - hangsúlyozzák a közleményben.
    Mint írják, Kemecsi Lajos elmúlt öt évben elvégzett munkája, a költözés előkészítésének komplex feladatrendje szervesen kapcsolódik a következő időszak kihívásaihoz. Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan a teljes szakmai megújulás kidolgozása és megvalósítása is a főigazgatói program része. Cél, hogy az új épületben a dinamikusan fejlődő Néprajzi Múzeum a hazai és nemzetközi múzeumi világ jelentős tényezőjévé váljon.