Gedeon napja van. | 2024.03.28

K&H Biztosító: a magyarok negyedének van nyugdíjcélú megtakarítása

2018-02-01 17:42:00

Csak a magyarok negyede rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, és úgy vélik, legalább 151 ezer forint kellene havonta ahhoz, hogy egy átlagnyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási divízió-vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

    A K&H felmérésének eredményei bemutatva kifejtette: a megtakarítással rendelkezők a biztonsági tartalékok  mellett főleg a nyugdíjra takarékoskodnak, miközben jelentősen megemelkedett a lakásfelújításra és a gyermekek taníttatására takarékoskodók aránya is. A felmérésben 500 reprezentatívan kiválasztott személyt kérdeztek meg.
    Kiemelte: az emberek átlagosan 151 ezer forintos nyugdíjat tartanak szükségesnek és elegendőnek a nyugodt nyugdíjas évekhez, míg a Budapesten és a főváros környékén lakók ennél többet, minimum havi 161 ezer forintot.
    Kuruc Péter elmondta: a fiatalabb, 30-as éveikben járó válaszadók körében a legnagyobb azok aránya, akik úgy vélik, semmilyen állami nyugdíjat nem kapnak majd - 78 százalékuk válaszolta ezt. Hozzátette, a mostani 50-esek 45 százaléka úgy véli, hogy nyugdíjas korukra az állami nyugdíjrendszer összeomlik, nem lesz képes még azt a színvonalat sem biztosítani, amit napjainkban.
    A divízió-vezető jelezte: az, hogy a fiatalok még nem gondolkodnak az időskorukról, részben érthető, a legtöbb válaszadó viszont kortól függetlenül úgy véli, hogy a nyugdíj mellett dolgozni fog. Rámutatott: a megkérdezettek 24 százalékának semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása nincs, ám a 30 év felettiek 57 százalékának maximum 3 hónapra elegendő a tartaléka, és csak 27 százalékuk tudna megélni 6 hónapnál hosszabb ideig a félretett pénzéből. Akiknek van nyugdíjcélú megtakarításuk, azoknak átlagosan 14 hónapra elég a megélhetéshez - tette hozzá. 
    Kiemelte: a nyugdíjcélú megtakarítással még nem rendelkezők között mindössze 7 százalékot tesz ki azok aránya, akik egyértelműen szeretnének takarékoskodni, de 58 százalékuk továbbra is elzárkózik attól, hogy a nyugdíjra tegyen félre pénz.
    Kuruc Péter elmondta: a nyugdíjbiztosítás egyre népszerűbb, 2017 november végén a K&H-nál lévő mintegy 8400 nyugdíjbiztosítás több mint 3 milliárd forintnyi megtakarítással rendelkezett, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A nyugdíjbiztosítások népszerűségét növeli, hogy jelentős, 20 százalékos, évente legfeljebb 130 ezer forintos állami támogatás jár hozzá - emlékeztetett a szakember.