Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MNB 17,95 millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t

2018-02-01 12:38:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 17,95 millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Hungary Zrt.-t (UniCredit Bank) és 1,45 millió forintra az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t (UniCredit Lízing) pénzügyi és befektetési szolgáltatási, adatszolgáltatási, adatkezelési, valamint informatikai biztonsági hiányosságok miatt - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

    A jegybank szerint a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.
    Az MNB átfogó csoportvizsgálatot végzett az UniCredit Banknál, illetve az összevont alapú felügyelet alá tartozó leányvállalatainál, az UniCredit Lízingnél, az Arany Pénzügyi Lízing Zrt.-nél és az UniCredit Jelzálogbank Zrt.-nél. A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.
    Kiemelték: az ellenőrzés a pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben megállapította többek között, hogy az UniCredit Bank ügyfélminősítésre, ügyfélcsoport képzésre és ügyfélkitettség kezelésére vonatkozó belső szabályzatai nem teljes körűen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak. A jegybank ezen felül hiányosságokat tárt fel a befektetés-szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatban, valamint kisebb informatikai biztonsági problémákat is azonosított. Emellett a vizsgálat a követeléseladási, követelésminősítési, és a tőkeszámításnál figyelembe vett fedezet-értékelési gyakorlatban, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenységnél is tárt fel kisebb súlyú problémákat.
    A jegybank az UniCredit Bankkal szemben kiszabott felügyeleti bírság megállapításánál enyhítő körülményként értékelte a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések megszüntetésére tett azonnali és tervezett intézkedéseit.
    Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. és az Arany Pénzügyi Lízing Zrt. vizsgálatát a jegybank intézkedés nélkül zárta le - olvasható az MNB közleményében.