Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EP szociáldemokrata frakcióvezetője bejelentette indulását az olasz választásokon

2018-01-31 19:30:00

Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakcióvezetője szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy indul a márciusi olasz parlamenti választásokon.

    A tájékoztatás szerint Pittella az olasz Demokrata Párt listáján fog szerepelni, de egyelőre nem mond le sem frakcióvezetői tisztségéről, sem képviselői mandátumáról az EP-ben.
    A március 4-i választásokig párttársa, a német Udo Bullman fogja helyettesíteni a szociáldemokrata képviselőcsoport élén. Ha pedig megválasztják Olaszországban, akkor sajtóhírek szerint hivatalosan is új elnököt választ majd a frakció. Erre a szakértők Bullman mellett elsősorban a szlovén Tanja Fajont tartják esélyesnek.
    "A közelgő választások Olaszország mellett egész Európa számára fordulópontot jelentenek. A Demokrata Párt az utolsó védőbástya, amely megakadályozhatja, hogy az ország a jobboldali populista, idegengyűlölő erők kezére kerüljön" - mondta brüsszeli sajtótájékoztatóján Pittella.
    "Közös harcunk folytatódik, Brüsszelben és minden egyes tagállamban. Együtt jobb és igazságosabb társadalmat fogunk építeni mindenki számára" - hangoztatta.