Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Ceausescu-korszak relikviáiból rendeznek árverést Romániában

2018-01-31 17:25:00

A Ceausescu-korszak tárgyi emlékeiből rendez szerdán árverést az Artmark román aukciósház az egykori kommunista diktátor születésének századik évfordulója alkalmából.

    Az Aranykor címmel meghirdetett online árverésen a Ceausescu-család személyes tárgyain - a diktátor és felesége által kapott ajándékokon, kitüntetéseken, az őket megörökítő fotókon - kívül a kommunista korszak olyan hétköznapi relikviái is kalapács alá kerülnek, mint egy nemzeti színű szegéllyel díszített úttörőnyakkendő, korabeli plakátok és háztartási eszközök.
    A megvételre kínált emlékek között számos használati tárgy található, a korabeli legolcsóbb, felbontatlan cigarettacsomagtól kezdve egy tekercs (szintén felbontatlan) vécépapírig, ami sokszor hiánycikk volt azokban az időkben.
    A legmagasabb, 1200 eurós kikiáltási árról egy Ceausescuék által ajándékba kapott tigrisszőrmebunda indul, a legkisebb összeget, tíz eurót a Scanteia pártlap egy 1965-ös számáért kérik, amely az akkor elhunyt Gheorghe-Gheroghiu Dej kommunista főtitkárt, Ceasescu elődjét méltatja.
    Az Artmark számára jó üzletnek bizonyult a Romániában negyed évszázad múltán is élő Ceausescu-kultusz, amelyet nem feltétlenül a kommunizmussal, hanem a tovatűnt ifjúsággal kapcsolatos nosztalgia táplál. Tavaly nyáron például a kikiáltási ár mintegy háromszorosáért, csaknem 33 ezer euróért sikerült értékesíteniük Ceausescu egy 1933-ban gyártott Holland & Holland márkájú vadászfegyverét.
    Nicolae Ceausescu 1918. január 26-án született, 1965 és 1989 között állt a Román Kommunista Párt főtitkáraként, 1974-től pedig államfőként Románia élén. A körülötte kialakult személyi kultusz csúcspontján Conducatorként (Vezér) és a "Kárpátok géniuszaként" magasztalta a hivatalos sajtó.
    Az egykori diktátort 1989 decemberében a Temesvárról indult, majd országossá terebélyesedett népfelkelés napjaiban egy rögtönítélő katonai bíróság döntése alapján feleségével, Elenával együtt kivégezték.