Auguszta napja van. | 2024.03.29

A közel-keleti helyzetről egyeztetett Netanjahu a német külügyminiszterrel

2018-01-31 16:19:00

A közel-keleti helyzetről egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Jeruzsálemben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel, tíz hónappal az után, hogy nem volt hajlandó őt fogadni az izraeli kormányt bíráló civil szervezetekkel fenntartott kapcsolatai miatt - jelentette a helyi média szerdán.

    Akkoriban azért támadtak nézeteltérések köztük, mert a német politikus ragaszkodott ahhoz, hogy megbeszélést folytasson két olyan izraeli civil szervezettel, amelyek élesen bírálják a jeruzsálemi kormány palesztin politikáját. 
    Az izraeli kormányfő röviden üdvözölte sajtótájékoztatóján a vendégét, s kijelentette, hogy mindig örül a találkozóknak a német kormány képviselőivel. Kiemelte, hogy kiváló tárgyalást folytatott a közelmúltban Angela Merkel német kancellárral a davosi Világgazdasági Fórumon. Elmondta, hogy Gabriellel a Közel-Kelet stabilizálásáról egyeztettek, Irán szíriai és libanoni jelenlétének veszélyeiről, valamint a palesztinokkal folytatott békefolyamat megújításáról. 
    Gabriel megerősítette a német álláspontot, hogy országa támogatja Izrael biztonsági követeléseit, s közölte, hogy noha másként ítélik meg az iráni nukleáris egyezményt, de ugyanaz a véleményük Irán szíriai szerepéről, Izrael északi határának védelméről és az Iszlám Állam dzsihadista szervezetről.
    Sigmar Gabriel német külügyminiszter elmondta, hogy országa továbbra is a palesztin állam létrehozását feltételező kétállami megoldást szorgalmazza, és örömmel hallotta, hogy Izrael is hasonlóképpen vélekedik, csak biztonságos határokkal. Netanjahu válaszában kifejtette, hogy a biztonságot tekinti a legfontosabb előfeltételnek, akár államként határozzák meg a jövendő Palesztinát, akár nem.