Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rétvári: a nemzetközi átlag csaknem kétszeresével nőnek a magyar egészségügyi ráfordítások

2018-01-31 09:15:00

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es átfogó egészségügyi felmérése szerint Magyarországon jóval a fejlett országok átlaga felett nőttek az egészségügyi ráfordítások, amiben döntő szerepe van az egészségügyi béremeléseknek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek.

    Rétvári Bence ismertette: az OECD fejlett országokra kiterjedő felmérése (Health at a Glance 2017) szerint a 2010 előtti hétéves időszakban - tehát Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a szocialisták kormányzása alatt - csak Magyarországon csökkentek az egészségügyi ráfordítások, minden más országban valamilyen mértékben nőttek. Az OECD adataiból is látható - tette hozzá -, hogy sehol nem került olyan mértékű "lejtőre" az egészségügy pár év alatt, mint Magyarországon a balliberális kormányzás alatt, amikor a forráskivonások "a nemzetközi egészségügyi mérések legvégére taszították hazánkat".
    Az államtitkár kiemelte: a polgári kormány 2010 pótolja az egészségügytől elvett pénzeket és ez már látszik a nemzetközi felmérésekben is. Míg az egészségügyi ráfordítások növekedésének az OECD-átlaga 1,4 százalék volt az elmúlt években, addig Magyarországon 2,7 százalék, azaz csaknem a duplája. A 34-ből mindössze 5 olyan OECD-ország van, amelyben nagyobb mértékű volt az egészségügyi ráfordítások növekedése, mint Magyarországban - fűzte hozzá.
    Rétvári Bence közölte: az egészségügy forrásbővülésének egyik legfontosabb és legjelentősebb eleme a béremelés. A 2012-2013-ban megvalósított 27 százalékos béremelések mellett az utóbbi két évben az orvosok alapbére 207 ezer forinttal emelkedett, az ápolók alapbére pedig 65 százalékkal emelkedik négy év alatt. Ezt a többéves béremelési programot gyorsítja fel a kormány januári döntése, amellyel előrehozzák az idei, eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos ápolói béremelést és az már januártól visszamenőleg jár. Hangsúlyozta: az elmúlt 16 hónapban összesen 53 százalékkal emelkedtek a szakdolgozói bérek az egészségügyben. A kormány összességében 546 milliárd forinttal költ többet 2018-ban egészségügyre, mint amennyi a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben szerepelt - hívta fel a figyelmet az államtitkár.
    Hangsúlyozta: a kormány folytatja az egészségügyi ellátás javítását, az eddigi, 500 milliárdos egészségügyi fejlesztések után - teljesen saját erőforrásból - elindították "Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztését", amelyre a következő években 700 milliárdot fordítanak.