Csongor napja van. | 2024.04.16

ENSZ-ülésszak a társadalmi fejlődésről magyar részvétellel

2018-01-31 08:29:00

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár részt vett és kerekasztal- beszélgetéseken szólalt fel az ENSZ Társadalmi Fejlődéssel foglalkozó Bizottságának New York-i ülésszakán, kedden.

    Az államtitkár kedden az MTI-t telefonon tájékoztatva elmondta: a miniszteri szintű tanácskozások fő témája a családpolitika és a hosszú távú fejlődés összefüggései, továbbá az említett területeken szerzett tapasztalatok voltak. 
     Novák Katalin felszólalásaiban ismertette az ezzel foglalkozó nyolc magyarországi központi programot, és hangsúlyozta: véleményünk szerint elsősorban a munkán keresztül lehet kiútat biztosítani a szegénységből. Felsorolta, hogy milyen programokat hajtanak végre, kezdve az otthonteremtéstől, a munkanélküliség felszámolásán át a gyermekek - már fiatal korban megkezdett - különféle támogatásáig, beleértve az ingyenes étkeztetést és tankönyvellátást. 
    Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon igen komoly eredmények születtek a munkanélküliség csökkentése terén, és az elmúlt évtizedek tíz százalék körüli munkanélküliségét sikerült visszaszorítani négy százalékra.
    A New York-i tanácskozásokon szó volt arról is, hogy milyen a demográfiai helyzet a világ országaiban. Ezen a téren Európának teljesen mások a gondjai, mint a világ többségének, mert demográfiai válságban van évtizedek ót. A hosszú távú fejlődéshez azonban meg kell oldani ezt a válságot. A családfejlesztési politikai központi gondolata az kell, hogy legyen, hogy a család erőforrás, de ez jórészt elsikkad a ENSZ-en belül.
    A kerekasztal -beszélgetéseken a magyar küldöttség tagjaként felszólalt Rácz Zsófia ifjúsági ENSZ-küldött, aki nagy sikert aratott - mondta el Novák Katalin.
    Az államtitkár programjában több kétoldalú találkozó is szerepelt, egyebek között megbeszélést folytatott Amina Mohammeddel, az ENSZ általános főtitkárhelyettesével.