Gedeon napja van. | 2024.03.28

CIA-főnök a BBC-nek: Észak-Korea hónapokon belül képes lehet atomtöltettel elérni Amerikát

2018-01-30 09:23:00

Észak-Korea várhatóan hónapokon belül képessé válik arra, hogy nukleáris fegyverrel elérje Amerikát - mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.

    Mike Pompeo a hétfő éjjel sugárzott interjúban kijelentette: a CIA a világ legjobb hírszerző szolgálata, nagyon sok mindennel foglalkozik, és nem sorol egyetlen feladatot sem más tennivalók elé, de tudatában van annak, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető folyamatos kockázatot jelent nemcsak az Egyesült Államokra, hanem az egész világra.
    Pompeo hozzátette: az Egyesült Államok és a hírszerzési tevékenységben vele együttműködő külföldi partnerek mára meglehetősen tiszta képet alkottak arról, hogy Kim Dzsong Un "mire képes". Ennek alapján "most már arról beszélhetünk, hogy (Észak-Korea) alig néhány hónapon belül képessé válhat arra, hogy atomfegyverével elérje az Egyesült Államokat" - mondta a CIA vezetője.
    Mike Pompeo leszögezte: Donald Trump elnök és stábjának vezető tisztviselői "szem előtt tartják" azt a tényt, hogy egy esetleges "totális konfliktus" Észak-Koreával súlyos pusztítást okozna és rengeteg ember életébe kerülne. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges lenne-e Kim Dzsong Un eltávolítása, vagy annak megakadályozása, hogy nukleáris töltettel felszerelt rakétákat indítson útnak, a CIA vezetője csak annyit mondott, hogy "sok minden lehetséges", de nem részletezte, hogy ezt pontosan mint jelent.
    Oroszországról szólva Pompeo azt mondta: az orosz "információs kampányoknak hosszú történelmük van, ez nem újdonság", az ehhez használt technológiai eszközök azonban ma már olcsók és bőséggel állnak rendelkezésre, és az egész világra kiterjedő információterjesztés mára sokkal egyszerűbbé vált, mint a II. világháború utáni évtizedekben.
    "Ettől a fenyegetéstől nem fogunk megszabadulni, az oroszok ezt régóta művelik, és teljes mértékben számítok arra, hogy a továbbiakban is rajta lesznek ezen" - fogalmazott a CIA igazgatója.
    Arra a kérdésre, hogy tart-e orosz beavatkozási kísérletektől a novemberben esedékes amerikai időközi törvényhozási választásokon, Pompeo úgy válaszolt, hogy "természetesen, mindenképpen arra számítok, hogy folytatni fogják e tevékenységüket".
    Hozzátette ugyanakkor: bízik abban, hogy az Egyesült Államok képes lesz szabad és igazságos választások megrendezésére, és az orosz beavatkozási kísérleteknek "a megfelelően robusztus" feltartóztató eszközök miatt nem lesz jelentős hatásuk.
    Arra a kérdésre, hogy nem kényszerül-e ebben a kérdésben valamiféle "kényes egyensúlyozásra", hiszen Donald Trump amerikai elnök rendre álhírnek minősíti, hogy kampánystábja összejátszott volna az oroszokkal, miközben a CIA szerint voltak befolyásolási kísérletek a 2016-os elnökválasztás idején, Pompeo kitérően azt mondta, hogy az ügynökség "nem kényes egyensúlyozással, hanem az igazsággal" foglalkozik, és az általa feltárt igazságot "kozmetikázás nélkül" naponta az elnök elé tárja.