Tivadar napja van. | 2024.04.20

Az ENSZ BT tagországainak képviselői felkeresték Trumpot a Fehér Házban

2018-01-30 08:46:00

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagországainak képviselői felkeresték hétfőn Donald Trump amerikai elnököt. 

    A Fehér Házban adott díszebéden részt vett Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet és Rex Tillerson, az amerikai diplomácia irányítója is. 
    Elemzők szokatlannak minősítették, hogy az ENSZ BT tagjainak képviselői testületileg keressék fel az amerikai elnököt Washingtonban. Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó előzetes közlése szerint a díszebéd közbeni megbeszélések témája Észak-Korea, Szíria, Irán és Jemen. Ugyanakkor Donald Trump a találkozó megkezdése előtt újságíróknak elsősorban az afganisztáni helyzetről beszélt. 
    Az elnök leszögezte, hogy jelenleg nem lát lehetőséget a tálibokkal folytatandó párbeszédre. "Be kell fejeznünk azt, amit be kell fejeznünk" - fogalmazott az elnök (ezzel feltételezhetően a csapatnöveléssel is megerősített amerikai szerepvállalásra utalt). Hozzátette: "most nem akarunk beszélni a tálibokkal, talán eljön majd az a nap is, de csak hosszú idő múltán". 
    Az újságíróknak tartott rövid tájékoztatóján Trump leszögezte: büszke arra, hogy együttműködhet az ENSZ Biztonsági Tanácsával. Megerősítette, hogy a hétfői eszmecserén Észak-Korea atomfegyver-mentesítésének fontosságáról, az Irán destabilizálónak minősített közel-keleti tevékenységével szembeni fellépésről, a szíriai konfliktusról és a terrorizmus elleni küzdelemről van szó. Az elnök fontosnak tartotta megemlíteni a BT-ről azt is, hogy a szervezet az egész világon tiszteletnek örvend, de - tette hozzá - "még sok munka van, amit együtt kell elvégeznünk".