Gedeon napja van. | 2024.03.28

Akadálymentesítik az egyiptomi régészeti helyszíneket

2018-01-30 07:54:00

Akadálymentesítik az egyiptomi régészeti helyszíneket, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült látogatók könnyebben megközelíthessék, megismerhessék az ókori emlékeket - számolt be róla hétfőn az Al-Ahram egyiptomi napilap honlapja.

    A fejlesztéseket elsőként a luxori múzeumnál, valamint a luxori és karnaki templomkomplexumoknál végzik el: fából készült rámpákat és kerekesszékkel járható utakat alakítanak ki. A látás- és hallássérült látogatóknak pedig speciális információs táblákat állítanak fel.
    Az akadálymentesítést az egyiptomi régészeti minisztérium támogatja. A régészeti helyszínek fejlesztésével foglalkozó hivatal egyik illetékese a portálnak elmondta: a látogatóközpontban vetített dokumentumfilmhez jelnyelvi tolmácsolás is készül a hallássérültek számára.
    A mellékhelyiségeket is felújítják és kiegészítik a szükséges felszerelésekkel, hogy a speciális igényeknek és a nemzetközi követelményeknek is megfeleljenek. 
    A karnaki templomegyüttesben a tervek szerint a bejárattól a Teharaka templomig, továbbá a szabadtéri múzeumig vezet majd másfél méter széles rámpa, a szfinxek útjának elejétől pedig egy fából készült lejtőt alakítanak ki.
    A minisztérium a projekten egy nem kormányzati szervezettel - a Helmmel - működik együtt, amely az élet minden területén hirdeti a fogyatékossággal élők bevonását. 
    A régészeti helyszínek hozzáférhetőségét fejlesztő projekt arra is rávilágít, hogy a nem kormányzati szervezetek hogyan szolgálják a közösség érdekét - hangsúlyozta Eman Zidan, a tárca pénzügyi források fejlesztésével foglalkozó hivatalának illetékese.