Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kósa Lajos: 327 milliárd forint jut Miskolc és térsége fejlesztésére

2018-01-29 18:46:00

Ipari, idegenforgalmi, közbiztonsági és infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg állami forrásból a Modern városok program keretében Miskolcon és térségében, mintegy 327 milliárd forint értékben - közölte Kósa Lajos a diósgyőri várban tartott sajtótájékoztatón, hétfőn.

    A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a programnak köszönhetően elkészül Miskolctól a magyar-szlovák államhatárig az M30-as autópálya, amely közvetlen összeköttetést jelent a borsodi megyeszékhely és Kassa között, miután Kassától a határig már megépült a sztráda szlovákiai szakasza.
    A nemzetstratégiai szempontból kiemelt fontosságú, 2022-ig elkészülő gyorsforgalmú út kivitelezése összességében 240 milliárd forintba kerül - tette hozzá.
    Milliárdokat költ majd az állam Miskolcon a tapolcai strand fejlesztésére, a diósgyőri vár rekonstrukciójának folytatására és befejezésére, ipari park kialakítására, intelligens térfigyelő kamerarendszer telepítésére, elkerülő út és közlekedési csomópont megépítésére - mondta a miniszter.
    Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) Miskolc polgármestere arról szólt, hogy a program rendkívüli stabilitást jelent a megyei jogú városoknak, így Miskolcnak is. A fejlesztések gyakorlatilag átölelik az egész várost - tette hozzá, megjegyezve: túl a stabilitáson, a gazdaság-fejlesztésen és az infrastrukturális beruházásokon, biztonságot is jelent a program.
    A polgármester kiemelten szólt az oktatásról, a szakképzésről, mert - mint mondta - jól képzett munkaerő kell a program elemeinek végrehajtásához, Miskolc erre is készül.
    A közbiztonságról azt mondta: Miskolc biztonságos város, de a kiépítendő, nyolcszáz kamerából álló intelligens térfigyelő-rendszer még inkább azzá teszi. 
    Kósa Lajos kiemelte: a Modern városok programban az országban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből - tervezésre, projekt-előkészítésre - 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása, s miután a 23 megyei jogú város vonzáskörzetében több mint 6 millió ember él, így ezek a beruházások a vidéki Magyarország fejlesztését szolgálják.
    A miniszter hangoztatta: ez a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program, a megyei jogú városok fejlesztése messze túl nyúl a város-határokon, a tervek szerint valamennyi projekt 2022-ig elkészül.