Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin és Netanjahu a sobibori lágerfelkelésről megrendezett kiállítás alkalmából tárgyalt a közel-keleti helyzetről

2018-01-29 18:10:00

A sobibori lágerfelkelés 75. évfordulóján megrendezett moszkvai kiállítás alkalmából tárgyalt egymással a közel-keleti helyzetről és a kétoldalú viszonyról hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő.

    A két vezető az orosz fővárosban működő Zsidó Múzeumban és Toleranciaközpontban találkozott. Putyin jelképértékűnek nevezte, hogy Netanjahu éppen a holokausztról való világméretű megemlékezés napjaiban látogatott el Moszkvába.
    "Mint tudja, országunkban nagyon sok volt az áldozat, gyakorlatilag minden családban volt ilyen. A nácik által megsemmisített zsidók között nagyon sok volt a Szovjetunó állampolgára. De hatalmas mértékben hozzájárultak ők a nácizmus feletti győzelemhez is" - mondta Putyin.
    Netanjahu megköszönte Putyinnak, hogy a tárgyalások helyszíne éppen a Zsidó Múzeum és Toleranciaközpont
    "Ez tükrözi közös harcunkat a gonosz ellen, amit az emberiség megtapasztalt és az azt az árat, amelyet az ellene folytatott harcban az én népem és az orosz nép megfizetett" - mondta az izraeli kormányfő, méltatva a Vörös Hadseregnek a nácizmus legyőzésében vállat szerepét.
    "Úgy gondolom, hogy a nácizmus hatalomra kerüléséből és a nácizmus későbbi vereségéből levont egyik legfontosabb tanulság az, hogy az effajta bajt idejében meg kell akadályozni. Ma is ez a feladatunk" - fogalmazott az izraeli vendég.
    Netanjahu elismeréssel szólt Oroszországnak a Közel-Kelet stabilitásában és biztonságában játszott szerepéről. Ezután a két vezető elvonult, hogy megvitassa a regionális helyzet és a kétoldalú viszony kérdéseit.
    Benjámin Netanjahu a Moszkvába történt elutazását megelőzően, Jeruzsálemben kijelentette, hogy az Irán szíriai katonai térnyerésével kapcsolatos izraeli aggályokat kívánja megvitatni Putyinnal. Anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a zsidó állam erősen ellenzi ezt a fejleményt és fel is lép ellene.
    Sajtójelentések szerint az izraeli légierő tavaly több mint 100 alkalommal mért légicsapást a Teheránnal szövetséges Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom fegyverszállítmányaira Szíriában. Netanjahu közölte: rendszeresen találkozik Putyinnal annak érdekében, hogy egyeztessen vele az izraeli és az orosz haderő szíriai műveleteinek koordinációjáról.
    Az izraeli miniszterelnök elmondta, eszmecserét kíván folytatni Putyinnal Iránnak arról az elképzeléséről is, hogy Libanont egy hatalmas, precíziós csapások mérésére alkalmas rakétabázissá alakítsa át, amit "Izrael nem fog eltűrni".
    Putyin és Netanjahu a moszkvai múzeumban a Sobibor: a halál legyőzői című kiállítást tekintette meg, amely a haláltáborok foglyai egyetlen sikeres kitörésének emlékét örökítette meg. A lengyelországi náci lágerben 1943-ban, egy szovjet hadifogoly, Alekszandr Pecserszkij vezetésével végrehajtott felkelés 420 rabnak tette lehetővé a szökést. 
    Sobibor területén egyébként lengyel-holland-szlovák-izraeli összefogással megújítják az emlékhelyet. A projektbe Oroszország 2013-ban meghívást kapott, de Varsó tavaly júliusban közölte, hogy a részvevők Moszkva nélkül szeretnének tovább haladni. Netanjahu utólag síkraszállt az orosz részvétel fenntartása mellett. 
    Putyin pénteken részt vett a náci lágerekben és gettókban kifejtett ellenállás részvevőinek emelendő emlékmű alapkő-letételében is.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó