Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az RMDSZ bizalmat szavaz az új kormánynak

2018-01-29 17:57:00

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Viorica Dancila vezette új román kormány beiktatását - jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn. 

    A magyar szövetség közvetlenül a hétfő délutánra tervezett bizalmi szavazás előtt hozta meg döntését, miután a parlament szakbizottságai meghallgatták a miniszterjelölteket.
    Kelemen Hunor rámutatott: a kormányprogram gyakorlatilag nem változott, így az RMDSZ-nek, amely már két alkalommal megszavazta azt, nincs oka felülbírálni korábbi döntését. Megjegyezte: a kormányt alkotó PSD-ALDE szociálliberális koalíciónak az RMDSZ nélkül is legalább tíz szavazatnyi többsége van, a jobbközép ellenzék pedig nem is tett javaslatot kormányfőjelöltre.
    Múlt héten Liviu Dragnea a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Viorica Dancila kormányfő-jelölt tájékoztatta az RMDSZ-t az új kormány terveiről és a magyar érdekképviselet támogatását kérte a beiktatáshoz.
    Hétfő reggel Ludovic Orban, a jobbközép ellenzék vezető erejének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke arról próbálta meggyőzni Kelemen Hunort, hogy a magyar érdekképviselet utasítsa el Liviu Dragnea újabb "báb-kormányának" beiktatását. Az RDMSZ elnöke erről azt mondta: ha egy ilyen horderejű egyben az PNL igazán meggyőző akart volna lenni, akkor nem néhány órával a beiktatás előtt, hanem hetekkel, hónapokkal korábban kellett volna elkezdeni a munkát.
    Az RMDSZ politikusai mindazonáltal apró iróniákkal próbáltak némiképp elhatárolódni a kormánykoalíciótól. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök - az ifjúsági szervezetek kötetlen hangulatú születésnapi rendezvényén - a hétvégén azt mondta: egyesek szerint a PSD-ALDE új kormányprogramja olyan, mintha a mezőgazdasági tárcánál "két sör között" fércelték volna össze. Az RMDSZ elnöke ironikusan beszélt arról is, hogy a SPD félévente lecseréli kormányát. Cseke Attila szenátusi frakcióvezető a francia közszolgálati rádió román adásában szükségesnek tartotta leszögezni, hogy az RMDSZ nem a koalíció "tartozéka".
    Az RMDSZ a 2016. decemberi választások után négy évre szóló parlamenti együttműködési megállapodást kötött a szociálliberális kormánykoalíció pártjaival, amelyben a felek vállalták, hogy kölcsönösen támogatják egymás előre egyeztetett törvénytervezeteit.
    A PSD-ALDE koalíció pénteken összeállította az új kormány névsorát, amelyben a két hete lemondatott Tudose-kabinet minisztereinek csaknem fele a helyén maradt. A szociálliberális koalíció a 27 miniszter közül 17-et cserél le: a cserék nagy része a PSD megyei szervezeteinek jelölései alapján dőltek el.
    A Dancila-kormány hétfőn délután jelentkezik bizalmi szavazásra a kétkamarás román parlament együttes ülésén.
    Az RMDSZ elnöke napirend előtti felszólalásában megemlékezett Verestóy Attiláról, az RMDSZ múlt héten elhunyt szenátoráról, akit az RMDSZ európai elkötelezettségének, a konstruktív párbeszéd, a magyarok és románok közötti "hídépítés" híveként jellemzett.