Auguszta napja van. | 2024.03.29

Őrizetbe vették Alkeszej Navalnij orosz ellenzéki politikust egy moszkvai választási bojkott-tüntetésen

2018-01-28 14:55:00

Őrizetve vette a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az általa az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen.

    Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 60 ember előállításáról tudnak.
        A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.
    Egyes hírügynökségi jelentések szerint Alekszej Navalnijt a tüntetésre menet tartóztatták fel a hatóságok.
    A nap folyamán korábban a rendőrség az ellenzéki politikus vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában razziázott. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek és számítógépeket foglaltak le.
    Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja a közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő.