Csongor napja van. | 2024.04.16

Monty Python-produkcióba illőnek minősítette a brit védelmi miniszter aggályait az orosz katonai szóvivő

2018-01-26 18:18:00

A Monthy Python Repülő Cirkuszába illőnek minősítette az orosz védelmi tárca szóvivője pénteken a brit védelmi miniszternek azt a sajtónyilatkozatát, amely szerint Oroszország Nagy-Britannia energiarendszere után  kémkedik, és "ezrek és ezrek" halnának meg, ha az megbénulna.

    Gavin Williamson brit védelmi miniszter a pénteki The Daily Telegraphban megjelent nyilatkozatában azt állította, hogy Oroszország a kritikus fontosságú brit infrastruktúrát tanulmányozza, beleértve azt is, hogy az miként kapcsolódik az európai energiarendszerhez, hogy megpróbáljon pánikot és káoszt teremteni. 
    Igor Konasenkov, az orosz védelmi tárca szóvivője úgy vélekedett, hogy Willamson a katonai kiadások növeléséért folytatott harcban elvesztette realitásérzékét és hogy a brit gáz- és áramvezetékek orosz tanulmányozásával kapcsolatos félelmei "arra méltóak, hogy gyerek-képregényekben, vagy a Monthy Python Repülő Cirkusz sorozatában nyerjenek ábrázolást".
    Konasenkov tábornok szerint a brit elektromos és gázvezetékek elhelyezkedése annyira "titkos", mint amennyire titkosak westminsteri apátságról vagy a Big Benről készült fotók. Mint mondta, Williamson nem az első brit katonai tárcavezető, aki politikai haszonszerzés céljából az orosz veszéllyel riogatja a briteket. A szóvivő szerint ha a londoni vezérkar ilyen "butaságokat" jelent neki, akkor "nem a védelmi költségvetés növelésére kell gondolni, hanem a brit vezérkariak átminősítésére, az orvosi bizottságra támaszkodva".
    Hétfőn Sir Nick Carter tábornok, a brit hadsereg vezérkari főnöke kijelentette: a katonai beruházások szűkössége azzal fenyeget, hogy a brit fegyveres erők védelmi kapacitása hátrányba kerül Oroszország "és más ellenséges hatalmak" támadóképességével szemben. Felhívta a figyelmet az orosz hadsereg által kifejlesztett nagy hatótávolságú támadó rakétafegyverzetre.
        Carter beszédét brit médiaértesülések szerint Williamson személyesen hagyta jóvá, aki komoly csörtéket vív Philip Hammond pénzügyminiszterrel a védelmi költségvetés további csökkentésének megakadályozására.