Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hatvan egészségügyi szakrendelőt fejlesztenek Pest megyében

2018-01-26 16:47:04

Több mint hatmilliárd forint értékben fejlesztik az önkormányzati tulajdonú, egészségügyi alapellátást nyújtó intézményeket Pest megyében, a támogatásról pénteki ülésén döntött a megyei közgyűlés - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

    Az összegzés szerint a 6,14 milliárd forintból 58 településen 60 projekt kap támogatást, amelynek célja az egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztése, az intézmények korszerűsítése, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklése volt. A megye közgyűlése 38 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést.
    A pályázati felhívásra a megye települési önkormányzatai pályázhattak, amelyek adóerő-képességüktől függően 85-95 százalékos támogatást kaphattak projektjük megvalósításához.
    A közgyűlési döntés szerint a támogatás mértéke 10-200 millió forint lehetett településenként, a beérkezett pályázatok közül 101 felelt meg a feltételeknek.
    A pályázaton az eredeti előirányzatból 4,81 milliárd forint felhasználásával 43 projektet támogattak, míg az 1,33 milliárd forintos keretemeléssel további 17 pályázat megvalósulását segíthetik. A tartaléklistára került pályázatok száma 9, forráskimerülés miatt 32 pályázatot nem tudott támogatni a közgyűlés döntés-előkészítő bizottsága - olvasható a közgyűlési beszámolóban.
    A legnagyobb értékű beruházások között van a csömöri, ott 200 millió forintból új egészségházat hoznak létre, így a jelenleg több helyszínen, korszerűtlen épületekben működő alapellátás egy helyre kerül. Nagyobb összegű beruházásokra nyert el támogatást Galgamácsa, Göd, Perbál, Pécel, Sülysáp és Szigetszentmiklós is.
    A támogatásból összesen 21 településen épül új rendelő vagy egészségház (Alsónémedi, Csömör, Dabas, Dánszentmiklós, Dömsöd, Felsőpakony, Galgamácsa, Göd, Kosd, Maglód, Mogyoród, Monorierdő, Nagykáta, Nyársapát, Őrbottyán, Pécel, Rád, Sülysáp, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Telki).