Andrea napja van. | 2024.04.18

Az amerikai külügyi terrorelhárítás csaknem 600 ezer dollárt áldoz a kenyai férfiak nemi identitásának kutatására

2018-01-26 09:40:00

Az amerikai külügyminisztérium csaknem 600 ezer dolláros ösztöndíjat hirdetett meg kenyai kisfiúk és felnőtt férfiak nemi identitástudatának kutatására a terrorizmus elleni küzdelemmel összefüggésben. 

    A tárca terrorelhárítással foglalkozó főosztálya 592 ezer dolláros pályázatot írt ki nonprofit csoportok és nemkormányzati szervezetek (NGO) számára, hogy tanulmányozzák a férfiak nemi identitástudatát a kelet-afrikai országban, és kutatómunkát végezzenek a kenyai férfiak nemi szerepekről vallott felfogásáról, és "feltárják a nemi identitásukkal kapcsolatos álláspontjukat". 
    A pályázati kiírás - a Washington Free Beacon című portál szerint - azt sugalmazza, hogy a "férfias ideál" Kenyában hozzájárul a terrorizmushoz. Leszögezi egyebek között, hogy a "kemény, heteroszexuális, agresszív, érzelemmentes és célratörő" férfiak könnyebben csatlakoznak az iszlamista szélsőséges csoportokhoz. 
    "A nemi hovatartozást világszerte egyre nagyobb mértékben ismerik el mint az erőszakos szélsőségesség megértéséhez és az ellene történő fellépéshez szükséges alapvető tényezőt" - fogalmaz a State Department (külügyminisztérium). A tárca szerint a nemi hovatartozással összefüggő kutatások Kenyában eddig a lányok és a felnőtt nők erőszakos szélsőséges csoportokban játszott szerepére összpontosítottak, "holott fiúkat és férfiakat jóval nagyobb arányban toboroznak terroristacsoportok", és a férfiak nagyobb arányban követnek el terrorakciókat is. A külügyminisztérium pályázati kiírása leszögezi azt is, hogy Kenyában jelenleg "nem létezik az erőszakos szélsőségességgel foglalkozó olyan program, amely a férfiak nemi hovatartozásának szerepét vizsgálná". 
    A meghirdetett pályázat címe Férfiasság és erőszakos szélsőségesség. Amerikai szervezetek indulhatnak az ösztöndíjért. 
    A pályázati javaslat Kenya "patriarchális társadalmát" és "kemény" férfijait okolja az ország gondjaiért. Kifejti, hogy a kenyai férfiaktól elvárják a családi élet irányítását, a család fenntartását és védelmét is. "A társadalom elvárja a férfiaktól, hogy kemények, heteroszexuálisak, agresszívak, érzelemmentesek és célratörők legyenek. Az elvárások teljesítésére irányuló gyakorlati és társadalmi nyomás óriási lehet, és oly mértékben sebezhetővé teheti a férfiakat, hogy az erőszakos szélsőséges csoportok áldozataivá válhatnak" - fogalmaz a kiírás. 
    A pályázatban megítélt összeggel támogatni kívánják a férfiakkal folytatott beszélgetéseket és a nemi csoportokkal összefüggő tanfolyamokat Kenyában.