Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár

2018-01-26 08:15:00

Közvetlen tárgyalásokat kell kezdenie az Egyesült Államoknak és Törökországnak, hogy megoldást találjanak szembenállásuk rendezésére - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Madridban, miután María Dolores de Cospedal spanyol védelmi miniszterrel egyeztetett.

    Stoltenberg kijelentette, hogy a szövetségen belül Törökország "szenvedte el a legtöbbet a terrorizmus miatt", és ahogyan más országoknak, neki is jogában áll megvédenie magát, de fontos, hogy ezt "arányosan és kiegyensúlyozottan" tegye.
    Elmondta, hogy Ankara a héten tájékoztatta a katonai szervezetet a szíriai beavatkozásáról, ő maga pedig tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és más szövetséges országok vezetőivel.
    A NATO-főtitkár most szólalt meg először nyilvánosan a múlt héten megkezdődött északnyugat-szíriai török légi és szárazföldi műveletek ügyében.
    Az Egyesült Államok és Törökország közötti konfliktus oka, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni szíriai műveletekben Washington támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amelyet azonban Ankara terrorcsoportként tart számon.
    Stoltenberg a madridi sajtóértekezleten a védelmi kiadások arányosságának fontosságát hangsúlyozta a szövetségesek között, s azok további emelésére szólította fel a dél-európai országot.
    A jelenlegi helyzet többet követel a biztonság terén, mert több a fenyegetés, új típusú fenyegetésekkel kell szembenézni, melyek nagyobb kihívást jelentenek - jegyezte meg. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy azok a tagországok, amelyek bruttó hazai termékük (GDP) kevesebb mint 2 százalékát fordítják erre, melőbb növelni fogják a költségeket.
    A spanyol védelmi miniszter épp szerdán beszélt arról a parlament illetékes bizottságában, hogy Madrid megduplázza katonai kiadásait a következő hét évben, és 2024-re eléri a GDP 1,53 százalékát, azaz 18 milliárd eurót.
    A NATO határai egyúttal Spanyolország határai - mondta a sajtótájékoztatón María Dolores de Cospedal, hozzátéve, hogy a különböző NATO-missziókban 750 spanyol katona vesz részt.
    Jens Stoltenberg megbeszélést folytatott Mariano Rajoy spanyol kormányfővel is, akivel megvitatták az atlanti szövetség aktuális ügyeit, amelyek várhatóan napirendre kerülnek a júliusi állam- és kormányfői csúcstálkozón Brüsszelben.
    A találkozóról kiadott közlemény példaként említette a NATO szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a védelmi költségek kiegyensúlyozását a 28 szövetséges ország között.