Tivadar napja van. | 2024.04.20

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár

2018-01-25 19:55:00

Közvetlen tárgyalásokat sürget az Egyesült Államok és Törökország között a NATO-főtitkár, hogy szembenállásuk rendezésére megoldást találjanak - Jens Stoltenberg erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt Madridban.

    Mint mondta, a szövetséges országok közül Törökország szenvedte el a legtöbb terrorista támadást, és ahogy más országoknak, neki is joga van megvédeni magát, de fontos, hogy azt arányosan és kiegyensúlyozottan tegye.
    A két NATO-ország közötti konfliktus abból ered, hogy az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elleni szíriai műveletekben Washington támogatja a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciát, amelyet azonban Törökország terrorista csoportnak tart.
    Jens Stoltenberg madridi sajtótákoztatóján, amelyet María Dolores de Cospedal spanyol védelmi miniszterrel folytatott megbeszélése után tartott, hangsúlyozta a védelmi kiadások arányosságának fontosságát a szövetségesek között, és azok további emelésére ösztönözte a dél-európai országot.
    A jelenlegi helyzet többet követel a biztonság terén, mert több a fenyegetés, új típusú fenyegetésekkel kell szembenézni, amelyek nagyobb kihívást jelentenek - jegyezte meg.
    A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy minden tagállam, amely most GDP-jének kevesebb mint 2 százalékát fordítja erre, növeli a költségeket.
    A spanyol védelmi miniszter épp a főtitkár látogatása előtt egy nappal  beszélt arról a parlament illetékes bizottságában, hogy Spanyolország megduplázza katonai kiadásait a következő hét évben, és 2024-re eléri a hazai össztermék (GDP) 1,53 százalékát, 18 milliárd eurót.
    A NATO határai egyúttal Spanyolország határai - mondta a sajtótájékoztatón María Dolores de Cospedal, hozzátéve, hogy a különböző NATO-missziókban 750 spanyol katona vesz részt.
    Jens Stoltenberg csütörtökön megbeszélést folytatott Mariano Rajoy spanyol kormányfővel is, akivel megvitatták az atlanti szövetség aktuális ügyeit, amelyek várhatóan napirendre kerülnek a júliusi állam- és kormányfői csúcstálkozón Brüsszelben.
    A találkozóról kiadott közlemény példaként említette a NATO szerepét a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a védelmi költségek kiegyensúlyozását a a 28 szövetséges ország között.