Gedeon napja van. | 2024.03.28

Phjongcshang 2018 - Magyar kvóta síakrobatikában, nem lesz magyar sílövészetben

2018-01-25 09:46:00

A magyar színekben versenyző Swaney Elizabeth olimpiai kvótát kapott a nemzetközi szövetségtől (FIS), így a síakrobaták félcső számában indulhat a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli játékokon.

    A FIS honlapja szerint két kvótát osztanak újra ebben a számban, és Swaney - akinek édesanyja magyar - második volt a várakozó listán.
    A Fullsport SE 33 éves versenyzője pályafutása során 13 alkalommal végzett a világkupa-sorozatban a legjobb 30 között, legjobb eredményét, egy 13. helyet pedig tavaly december 22-én érte el a kínai állomáson.
    Swaney indulása sporttörténelmi lenne, ugyanis szabadstílusú sízésben még sosem volt magyar résztvevő a téli olimpiákon.
    A Magyar Sí Szövetség szerdai tájékoztatása szerint az is eldőlt, hogy sílövészetben Magyarország nem jutott kvótához.
    "Több nagy nemzet visszamondott kvótákat, de a korábbi gyakorlattal ellentétben ezeket most nem osztották újra sílövészetben" - mondta az MTI-nek Kapitány Ildikó főtitkár.
    Ez azt jelenti, hogy a csíkszeredai születésű Szőcs Emőke, aki Szocsiban sílövőként versenyzett, sífutásban áll rajthoz a Koreai Köztársaságban. Amennyiben biatlonban indulási jogot kapott volna, akkor sífutásban Papp Ildikó képviselte volna a magyar színeket.
    A magyar csapat Swaneyvel 17 fős lehet. Rövidpályás gyorskorcsolyában Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Oláh Bence, gyorskorcsolyában Nagy Konrád, míg műkorcsolyában Tóth Ivett képviseli a magyar színeket. Alpesi síben és sífutásban jelenleg egy-egy férfi és női sportoló indulhat: előbbiben Hozmann Szonja és Kékesi Márton, utóbbiban Kónya Ádám és Szőcs Emőke. A női alpesi sízőknél a két magyar versenyző indulásának feltétele, hogy a FIS elfogadja az egyik kvóta B kvalifikációs versenyzőhöz kerülését, aki Maróty Mariann lenne.