Emma napja van. | 2024.04.19

Arany-emlékév - Arany János hősnői kelnek életre a Várkert Bazárban

2018-01-24 18:11:00

 Arany János hősnői kelnek életre kortárs értelmezésben a Várkert Bazár Nők, Aranyban című irodalmi sorozatában, amelynek következő előadását február 3-án tartják Budapesten.

    A Várkert Bazár irodalmi sorozatának következő előadásán Kormos Anett, Ugron Zsolna, Szávai Viktória, Szabó Borbála, Berg Judit és Tóth Krisztina bújnak Arany János egy-egy nőalakjának bőrébe, a költőt Lackfi János alakítja - közölte a Várkert Bazár szerdán az MTI-vel.
    Az előadás gerincét hat kortárs művésznő monológja képezi. Minden szereplő a költő egy-egy főhősnőjének bőrébe bújva írt egy saját, belső monológot, amelyet az esten ad elő. Mondanivalójuk a balladai történések, vagy az adott vers előzményére, utóhatásaira, a mikéntre, a miértre vonatkoznak. Az egyes szövegrészletek egyszerre reflektálnak az eredeti műre, a parafrázisként megszületett alkotásra, kiegészülve azzal a jelentéstartalommal, amivel a szerzői bővítik, egyszerre szólaltatva meg a kortárs írót, a fiktív karaktert és az eredeti alkotás szerzőjét, Arany Jánost. Az előadás szerves része a zene, egyes monológok részben, vagy egészben zenei kísérettel, énekelve hangzanak el. 
    A műsorban a Vörös Rébék mellett Rozgonyi Piroska, Kund Abigél, Ágnes asszony, Dalos Eszti és Rozgonyiné alakja elevenedik meg. Az előadás rendezője Végh Zsolt, dramaturgja Perczel Enikő, jelmeztervezője Pallós Nelli volt.