Auguszta napja van. | 2024.03.29

Phjongcshang 2018 - Kreml: kerülni kell a bojkott emlegetését

2018-01-24 15:35:00

Kerülni kell a phjongcshangi téli játékok orosz bojkottjának emlegetését és a kialakult nem könnyű helyzetben is folytatni kell a párbeszédet a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

    Oroszországot sokkszerű meglepetésként érte, hogy a hét elején kiderült: a NOB minősítő bizottsága - a jelek szerint világos indoklás nélkül - olyan sportolókat sem hív meg a téli olimpiára, akik nem követtek el doppingvétséget. Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) egy 500 indulójelöltből álló listát terjesztett be a nemzetközi testülethez,  közülük a NOB 111 sportolót elutasított. Az érintettek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de a sajtóba kiszivárgott értesülések szerint az intézkedés számos komoly éremesélyest érint.
    Pavel Kolobkov sportminiszter, valamint több téli sportág szakvezetése kedden közölte, hogy magyarázatot vár a NOB-tól az Oroszországban megrökönyödést keltett elutasításokra. A Rosszija 1 állami tévécsatorna kedd esti híradója ráerősített azokra a Moszkvában korábban hangoztatott állításokra, amelyek szerint kísérlet zajlik Oroszország politikai megleckéztetésére. 
    A televíziós hírműsor azzal vádolta meg a NOB-ot, hogy a testület az eddiginél is nagyobb versenyhátrányba akarja kényszeríteni Oroszországot, amely a doppingvádak miatti kizárások ellenére, és a saját lobogó alatti indulás jogától megfosztva is képes lenne megszerezni az ötödik vagy a hatodik helyet az éremtáblázatban. A híradó egyik tudósítása a csapat "lefejezése" mellett azt is fájlalta, hogy értesülései szerint a NOB előírta: Phjongcshangban a lelátókon sem jelenhetnek meg a játékokról kizárt országok zászlói.
    "Most talán kerülni kellene az olyan szavakat, mint a bojkott" - jelentette ki újságíróknak a kialakult helyzetre reagálva Peszkov.
    "A NOB-bal tárgyalni kell, és amennyire csak lehetséges, ki kell állnunk a jogainkért" - tette hozzá.
    "Az a benyomás alakult ki, hogy az erős olimpiai konkurensektől való megszabadulás stratégiája érvényesül. A NOB részéről az 'engedélyezési művelet' olyannak tűnik, mintha azzal a testület igazolni igyekezne Oroszország túlságosan is enyhe büntetését" - írta kommentárjában szerdán a független Novaja Gazeta című lap.
    "A bizottság a jelek szerint mindent megtesz azért, hogy Phjongcshangban nyoma se legyen 'Szocsi szellemének'. Ezért az 'anti-Szocsi' - projekt fő feladata megszabadulni azoktól, akik akarva vagy akaratlanul hordozói ennek a szellemnek, akik vádlóik szerint így vagy úgy, de besározódtak. Teljesen és visszafordíthatatlanul. Igen, Oroszország kigyógyításának módszere szadista, ám államunk a sportbűnökért való büntetést maga ruházta át nemzetközi szervezetekre, mivel semmit sem tett a probléma megoldása érdekében" - vélekedett a lap szemleírója.
    A NOB december elején, miután bizonyítottnak látta az országban a szisztematikus doppingolást, kizárta az Orosz Olimpiai Bizottságot a februári téli olimpiáról. A szervezet illetékes testülete később elfogadott egy listát, amelyen 389 orosz sportoló neve szerepel, ők - ha kvalifikálják magukat - semleges zászló alatt részt vehetnek a február 9. és 25. között sorra kerülő phjongcshangi téli játékokon. Az ötkarikás szervezet szerint ők azok a versenyzők, akik országuk doppingbotránya ellenére is igazoltan tisztán versenyeztek. A lista ugyanakkor nagy felháborodást váltott ki Oroszországban, miután számos olyan - köztük olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó - sportoló neve nem szerepel rajta, aki soha nem bukott meg a doppingellenőrzésen. 
    A NOB korábban jelezte: az indulási engedély megtagadását nem indokolja meg külön-külön minden sportolónál.