Gedeon napja van. | 2024.03.28

Helyenként 20 centiméter körüli a hóréteg

2018-01-24 07:56:00

A magasabb fekvő helyeken 20 centiméter körüli hóréteg alakult ki: Kékestetőn 26 centiméteres hóvastagságot mértek kedden.

    A Országos Meteorológiai Szolgálat keddi adatai szerint Mátraszentimrén 20, Miskolc Lillafüred-Jávorkúton 17, Aggteleken 12 centiméteres a hó. A 300 méter alatti települések közül a legnagyobb hóvastagságot Egerben mérték, ott 9 centiméternyi hó hullott. Szentmártonkátán 7, a szolnoki repülőtérnél 6 centiméteres a hóréteg. Miskolc-Diósgyőrnél és Tardosnál mértek még 5 centiméteres havat. A fővárosi mérőállomásokon (Pestszentlőrincen és Pestszentimrén) 3-5 centiméter a hó vastagsága.
    Ezek mellett az ország több pontján van még néhány centiméternyi hó, többfelé alakult ki hólepel.
    Az elmúlt napokban intenzív havazás volt Európa több országában és többfelé rendkívüli lavinaveszély alakult ki a hegyekben. Németország legmagasabb pontján, a 2962 méter magas Zugspitzén már csaknem ötméter mély a hó. 
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: az éjszaka folyamán nyugaton ónos szitálás előfordulhat. Szerda délután az északkeleti országrészben alakulhat ki kisebb havazás, de ennek során maximum 1 centiméternyi friss hó hullhat.
    Az előrejelzés szerint az Északi-középhegység térségében nagyrészt borult marad az ég, helyenként tartósabban megmaradhat a köd, és főként arrafelé fordulhat elő néhol gyenge hóesés. Délen és nyugaton több-kevesebb napsütés is várható, az ország többi részén inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 7 és 0 fok között alakul, de északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1-6 fok között várható, de délnyugaton egy-két fokkal enyhébb, északkeleten hidegebb valószínű.
    A hét további részében nem valószínű csapadék. Emellett melegszik is az idő, a maximumok többfelé 10 fok körül alakulnak majd.