Sára napja van. | 2019.01.19 | MNB középárfolyam:

Migrációs tanácsadó központot nyitott a német kormány Dakarban

2019-01-23 19:25

Migrációs tanácsadó központot nyitott a német kormány kedden Dakarban, a nyugat-afrikai Szenegál fővárosában.

    A nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős minisztérium (BMZ) közleménye szerint a központban tájékoztatják az érdeklődőket a "legális migráció feltételiről", és "felvilágosítást adnak az irreguláris migráció veszélyeiről".
    A központ fő feladatai közé tartozik a tájékoztatás a helyi képzési lehetőségekről és munkalehetőségekről, és kiemelten foglalkoznak az Európából visszatérőkkel, akiknek támogatására az eddigiek mellett további 5,6 millió euró (1,7 milliárd forint) értékben indítanak az újrakezdést segítő programokat. A támogatással a legnagyobb fejlődési eséllyel rendelkező gazdasági ágazatokat, köztük a megújuló energiaforrások kiaknázását és a szolgáltató szektort igyekeznek ösztönözni.
    A BMZ tavaly Tunéziában, Marokkóban és Ghánában nyitott migrációs tanácsadó központot, a következőt pedig Nigériában nyitják, az idén tavasszal. Támaszkodnak a Koszovóban és Albániában gyűjtött tapasztalatokra, ahol már évek óta működik migrációs tanácsadó központ.
    A közleményben hozzátették, hogy a hazatérésre készülőket már Németországban igyekeznek segíteni, a többi között a build-your-future.net (építsd fel a jövődet) cím alatt működő többnyelvű portállal, amelyen tíz országgal (Albánia, Afganisztán, Ghána, Irak, Koszovó, Marokkó, Nigéria, Szenegál, Szerbia, Tunézia) kapcsolatban gyűjtötték össze az újrakezdéshez hasznos információkat.