Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy fokozattal csökkentették a terrorkészültség szintjét Belgiumban

2018-01-23 08:22:00

A négyes fokozatú skálán hármasról kettesre csökkentették a terrorfenyegetettség szintjét Belgiumban, közel két évvel a brüsszeli robbantásos merényletek után - jelentette be hétfőn a belga belügyi válságközpont.

    A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) legfrissebb értékelése szerint egy merénylet veszélye továbbra is "lehetséges, de valószínűtlen" az országban. A kettes riasztási szint fokozott rendőri és katonai éberséget jelent.
    Jan Jambon belügyminiszter az előző héten arról számolt be, hogy a hármas szint várhatóan továbbra is érvényben marad bizonyos nagykövetségek védelme esetében és a nagy tömegeket vonzó helyszíneken. Ezt eddig nem erősítették meg a hatóságok.
    A történtek kapcsán Charles Michel belga kormányfő hangsúlyozta, az utóbbi években jelentősen megerősödött a "biztonság kultúrája" Belgiumban, de ez még nem jelenti azt, hogy a katonákat visszahívják az utcákról. Mint mondta, a köztereken szolgálatot teljesítő katonák száma arányban lesz a kockázat mértékével, konkrétumokról ugyanakkor nem tett említést.
    Koen Geens igazságügyi miniszter pedig kiemelte, hogy a kettes fokozat "még mindig nem normális". "A normális szint az egyes" - fogalmazott.
    Belgiumban a 2015. november 13-i párizsi merényleteket követően hármas, azaz "súlyos" terrorkészültségi fokozatot rendeltek el, melyet a következő év márciusában Brüsszelben elkövetett támadások után rövid időre a legmagasabb szintre emeltek, majd egy fokozattal csökkentettek.
    A 2016 márciusában két helyszínen - a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállóban - végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette, és háromszáznegyvenen megsebesültek, köztük két magyar állampolgár.